IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕasyJet смалява загубата си

Разочароващо е обаче, че авиокомпанията не завиши очакванията си за годината, коментира анализатор

17:11 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ЕasyJet&nbsp;е превозил 12 млн. бизнес пътници годишно за първи път в рамките на 12-те месеца до 31 март 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ЕasyJet е превозил 12 млн. бизнес пътници годишно за първи път в рамките на 12-те месеца до 31 март 2014 г. Снимка: Ройтерс

Благодарение на строгата си програма за икономии ЕasyJet намалява значително загубата си от зимните месеци. През първата половина на фискалната 2013/14 загубата преди данъци възлиза на еквивалента на 65 млн. евро, обяви във вторник британската авиокомпания.

Това представлява подобрение от 13 на сто спрямо същия период на миналата година. По този начин бяха надминати и очакванията на самото ръководство, предава Ройтерс. За периода компанията е реализирала спестявания в размер на 14 млн. лири.

Въпреки това акциите на бюджетната авиокомпания се свиха по време на търговията в Лондон с до 6% до 16,26 лири за брой. При това само за първите два часа собствеността са си сменили толкова акции, колкото обикновено за цял работен ден. 


 
„Разочароващо е, че ЕasyJet не завиши очакванията си за цялата година“, заяви анализаторът Ричард Хънтър от брокерската компания Hargreaves Landsdown. „Реакцията на борсата показва, че очакванията към ЕasyJet са нараснали“.

Общият приход от място е нараснал с 1,5% в постоянна валута и с 2,6% на отчетна база, до 54,80 лири, в резултат на различните интерактивни инициативи и инициативите за управление на приходите, нарасналата средна секторна дължина на полетите и фиксираното настаняване на борда на самолетите, пояснява компанията.

Конкурентът на Ryanair, Air Berlin и Lufthansa е превозил 12 млн. бизнес пътници за първи път в рамките на 12 месеца до 31 март 2014 г. Средната натовареност на полетите е нараснала с 0,4 процентни пункта до 89%, докато капацитетът е нараснал с 3,6% до 31,1 милиона места.

Общият разход за място (изключвайки горивата) е нараснал с 0,5% при постоянна валута и с 0,8% на отчетна база до 39,20 лири. Планираното увеличение на разходите за поддръжка и лизинг се компенсира от по-ниските спрямо очакваните нива на разходите за противообледенителни процедури на самолетите и прекъсвания в дейността през второто тримесечие, както и от инициативи за спестявания на авиокомпанията.

В шестте месеца до 31 март 2014 г. авиокомпанията е изплатила 308 млн. лири, или 77,6 пенса на акция, на акционерите чрез обикновен и специален дивидент.

„ЕasyJet реализира силно представяне през първата половина на годината, въпреки по-неблагоприятната среда за нашия капацитет. Резултатите отразяват напредъка ни по отношение на стратегическите приоритети и демонстрират структурното предимството на еasyJet срещу традиционната и нискотарифна конкуренция в европейския пазар за полети на къси разстояния“, заявява Каролин Маккол, изпълнителен директор на ЕasyJet.

Въпреки това предстоящото Световно първенство по футбол затруднявало прогнозите на мениджмънта. Редица клиенти не проявявали интерес към пътувания, докато техният отбор продължава участието си в турнира, пояснява Маккол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още