IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция не смята да се отказва от продажбата на военни кораби на Русия

САЩ настояват договорът да бъде прекратен като част от санкциите срещу Москва

13:15 | 13.05.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Франция не смята да се отказва от продажбата на военни кораби на Русия

Франция няма намерение да прекратява сделката си с Русия за два хеликоптероносача на стойност 1,2 млрд. евро въпреки растящия натиск от страна на САЩ споразумението да бъде прекратено, като по този начин Москва да бъде наказана заради политиката ѝ в Украйна, пише Financial Times.

Властите в Париж ясно изразиха неохотата си да включат сделката за двата хеликоптероносача „Мистрал“, която осигурява 1000 работни места във Франция, в третата фаза от санкции срещу Русия. „Този въпрос не стои на дневен ред. Не обсъждаме третата фаза на санкциите, защото нашата цел е да не се стига до такава, а да разрешим ситуацията в Украйна чрез диалог“, коментира президентски служител.

„За момента е сигурно, че изпълнението на договора върви по план“, заяви служител на Министерството на отбраната на Франиця.

Първият от двата кораба, проектиран за предприемане и подпомагане на атаки от морето към сушата и наречен „Владивосток“, трябва да бъде доставен през октомври. Вторият хеликоптероносач на име „Севастопол“ все още е в ранен етап на изграждане.

Това е първата голяма сделка, касаеща въоръжението на Русия от края на Студената война насам. Тя беше договорена през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия и породи сериозни притеснения у съюзниците на Франция в НАТО.

„Ние редовно изразявахме опасенията си от тази сделка, още преди руските действия в Украйна и ще продължим да го правим“, каза заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд пред Конгреса миналата седмица.

Париж обаче не е склонен да се откаже от договора, което би му струвало скъпо, както заради неустойки от страна на Москва, така и заради загубата на работни места в уязвимата корабостроителна индустрия на Франция.

Френските високопоставени лица защитават тезата, че прекратяването на сделката ще има минимален ефект върху Русия. „Това не е основен икономически въпрос между Европейския съюз (ЕС) и Русия“, коментира дипломат, посочвайки, че корабите ще бъдат доставени невъоръжени.

Също така те определиха възможността Франция да намери други купувачи за корабите като нереалистична, особено след като вече е подписан договор с Русия. Друга пречка пред подобно стечение на обстоятелствата пък би бил фактът, че в корабите вече са вградени изпратени от Русия части, които Москва едва ли би искала да попадат в чужди ръце.

Притесненията на Франция са, че тя ще понесе по-голям обратен ефект от санкциите, отколкото европейските ѝ партньори. Прекратяването на сделката като част от санкциите може да се случи, ако Великобритания „направи същото с активите на руските олигарси в Лондон“, заяви през март френският външен министър Лоран Фабиюс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
...То ясно, че се е задъл глад във Франция, ами дай да берем краставици, да ги 'раним...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Историята се повтаря! Преди и след началото на Втората световна война европейците по същия начин са били разделени и всеки се е опитвал да си прави самостоятелно разни сделки с Хитлер :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Aaa, я веднага санкции с/у франция за незачитане на демократичните ценности! Пардон, те май си ги зачитат, щото от келепира по-демократична ценност няма :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Така е, санкции, ама като не ни засягат. Опре ли нещо да се дава, всеки гледа на страни.На франсетата им трябват малко шамари та да влязат в пътя и да напуснат комунизма в който живеят и да им се избие дребната тарикатщина и надутост а да се свалят на земята и да почнат да бачкат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
най-мразим ей така като опре работата да избирам м/у цивилзационни ценност и и личниот келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Тогава Франция или да спре да пречи на реализацията на Южен Поток или да признае че няма европейска солидарност за подобряване благосъстоянието и суверинитета на всички членове в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Achtung
преди 10 години
Ясна е работата, ЕС налага санкции на Русия(ех, поне на 100 човека), но те не важат за германските автомобилопроизводители( Русия е 2-рия по-големина пазар в Европа), нито за лондонското сити, нито за френската военна промишленост, кораби, електроника и тн. Само малки страни като България, със страховити армии и неудържима икономическа мощ, със незаменими лидери, като президента Плевнелиев, се изправиха срещу наглата и подла Русия, защитавайки горкия, объркан и дезорентиран запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още