IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се насочват към нови върхове

Ниската волатилност на пазара и свободните парични политики на централните банки са предпоставка за това, твърди анализатор

11:36 | 13.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси се насочват към нови върхове

След силния ударен старт на седмицата котировките на борсите в Европа във вторник сутрин отново се устремяват нагоре. На Wall Street вчера Dow Jones Industrial Average и S&P 500 успяха да намерят пробив нагоре и двата индекса бележат нови върхове за всички времена. В Европа се очаква биковете да предприемат нови атаки и да докарат рекордни стойности за акциите, убеден е Крис Уестън от IG, цитиран от Wall Street Journal. Ниската волатилност на пазара, свободните паричните политики на централните банки и подобряването на икономическия растеж правят това възможно, твърди той.

В началото на търговията във вторник германският водещ индекс Dax се издига леко нагоре с 0,5 на сто до 9752 пункта. За Euro Stoxx 50 ръстът е от 0,2 на сто до 3215 пункта. В подкрепа на търговията е и нарастващата активност при придобиванията. Както съобщиха Wall Street Journal и Bloomberg, AT&T е на крачка от придобиването на оператора на сателитна телевизия DirecTV за около 50 млрд. долара. От конюнктурна гледна точка интерес за инвеститорите ще представлява публикуването на индекса ZEW за май, както и данните за продажбите на дребно в САЩ за април.

На валутния пазар еврото се търгува в сутрешните часове за 1,3760 долара. Малко по-късно се очаква президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман да изнесе реч. Търговците се надяват да получат от нея нови индикации за бъдещата монетарна политика на ЕЦБ. Както отбелязват анализаторите на Credit Agricole, през април Вайдман вече намекна за възможното въвеждане на отрицателни лихви по депозитите. Тази опция наблюдателите не изключват за следващото заседание на ЕЦБ през юни. Вайдман заяви тогава, че за да може ЕЦБ да се противопостави на негативните последици от силното поскъпване на еврото върху инфлационните перспективи в еврозоната, евентуално въвеждане на отрицателна депозитна лихва би било по-добър финансов инструмент, отколкото някои други нестандартни мерки.

Добре се приема и тримесечният отчет на Thyssen Krupp. По-високата прогноза за печалбата на групата за текущата финансова година не е съвсем неочаквана, но ще подкрепи курса на поскъпналите с 20 процента от началото на годината акции, споделя анализатор. „Новата прогноза за печалбите вероятно ще бъде около 1,15 милиарда евро. Това е малко повече от сегашната консенсусна прогноза на анализаторите за 1,1 милиарда евро", казва търговец. Но и самите данни за тримесечието са убедителни, смята той.

„При Airbus фокусът е ясно насочен към A350", коментира търговец финансовите данни на производителя на въздухоплавателни средства. Засега в това отношение няма нищо негативно, така че нищо не може да попречи на доставката на първите машини в четвъртото тримесечие. От Airbus посочиха, че техният нов самолет A350 "се насочва към сертифициране" през третото тримесечие. Това от своя страна е добра новина. Положително се възприемат и данните за свободния паричен поток. Въпреки че той е негативен в размер на над 2 млрд. евро, все пак резултатът е по-добър от очакваното.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
korker
преди 10 години
" ... Ниската волатилност на пазара, свободните паричните политики на централните банки и подобряването на икономическия растеж правят това възможно, твърди той. ..."Този пич живее на Марс в един идеален свят. Там няма нито санкции за един от най-големите партньори на ЕС, нито ограничения, няма и Украйна и подобни проблеми. А истината е че санкциите тепърва ще покажат своите негативни ефекти и за Русия и за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още