IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата спъва лятната ваканция на южноевропейците

Финансовите проблеми са отворили още по-голяма пропаст между Севера и Юга по отношение на ваканциите и бюджетите за пътувания

10:11 | 13.05.14 г. 1
Кризата спъва лятната ваканция на южноевропейците

Кризата е отворила още по-голяма пропаст между Северна и Южна Европа по отношение на пътуванията през лятната почивка, сочат данни на Ipsos-Europ Assistance, цитирани от RTL.fr.

Като цяло само 54% от европейците планират да отидат на почивка това лято, като делът им е останал непроменен спрямо миналата година. От останалите 43% не планират пътуване, а 3% още не са решили окончателно, според барометъра, който изследва намеренията на европейците за лятната им почивка в периода юни-септември.

От тези 43% 22 на сто изобщо ще се откажат от лятната ваканция, като делът им е най-висок в Испания и Италия, а сред тях преобладават жените и пенсионерите. Делът на хората, които няма да имат почивка през лятото, се увеличава с 1 процентен пункт за година, сочат данните.

„Резултатите от проучването показват ясно, че Южна Европа все още е силно засегната от кризата, докато в Северна Европа доверието на хората се връща и се възстановява делът на пътуващите през лятото“, коментира Тиери Дюпоа, зам.-директор на Ipsos-Europ Assistance.

През 2008 г., преди кризата, делът на европейците, които планираха лятна почивка, беше 67%. Заради кризата той се срина до под 60 на сто. Тази година обаче тенденцията е започнала да се обръща в немскоговорящите страни – делът на германците, които ще пътуват за летния си отпуск, се е увеличил с 4 процентни пункта до 56%, а на австрийците – с 11 процентни пункта до 68%.

Във Франция обаче делът на хората, които ще пътуват през лятото, е намалял с 4 процентни пункта до 58%, показват данните.

Кризата се е отразила и на британците – 54% от тях планират почивка, което е с 2 процентни пункта по-малко спрямо миналата година. Слаб спад – от 1 процентен пункт, е отчетен и в Италия – делът на италианците, които планират лятна ваканция, е 52%. В Белгия също е отчетен спад – с 2 процентни пункта до 47%. В Испания 42% от анкетираните заявяват, че планират почивка, като делът им остава стабилен спрямо миналата година.

Средният бюджет на европейците за лятната им ваканция се увеличава леко до 2 313 евро срещу 2 242 евро година по-рано. Зад относителната стабилност на бюджетите обаче прозират различията между страните, най-тежко засегнати от кризата, и държавите с по-устойчиви икономики.

Разликата между северните и южните държави се е увеличила до 700 евро от 370 евро през 2008 г. Британците са с най-голям бюджет за лятната ваканция – средно 2 932 евро, следвани от белгийците (2 577 евро), австрийците (2 542 евро) и германците (2 397 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Setver
преди 10 години
А при нас как е положението?Защо не се направи една национална кампания от рода: "Не ходи на почивка в чужбина, спаси борда!"Стадото може и да хареса идеята и да спести малко конвертируема валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още