IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративни отчети разочароваха европейските пазари

Посланието на ЕЦБ от вчера определено е положително, но има и някои обезпокояващи въпроси за пазарите, според анализатор

19:21 | 09.05.14 г.
Корпоративни отчети разочароваха европейските пазари

Европейските акции отстъпиха от достигнатия шестгодишен връх заради серията разочароващи корпоративни отчети, съобщава Bloomberg.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% до 338 пункта, като изтри ръста от началото на седмицата. Вчера индексът се повиши до най-високото си ниво от януари 2008 г., след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна, че следващия месец банката може да разхлаби допълнително паричната си политика.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,27% до 9 581 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,35% до 6 815 пункта, а във Франция САС 40 отписа 0,67% до 4 477 пункта.

“Що се отнася до корпоративните отчети, картината е смесена. Някои от индексите са близо до неколкогодишни върхове, но по някои позиции станахме свидетели на “кървава баня”. Посланието на ЕЦБ от вчера определено е положително, но има и някои обезпокояващи въпроси за пазарите”, коментира пред информационната агенция Филип Гиселс, старши стратег в BNP Paribas Fortis в Брюксел.

Акциите на Telefonica поевтиняха с 2,7% до 11,7 евро, след като компанията публикува отчета си за тримесечието. Печалбата и е по-слаба от очакваното заради по-слабото търсене на wireless услугите на компанията в Испания и колебанията на валутните курсове.

Оперативната печалба на Telefonica преди обезценки и амортизация за периода януари-март е 3,39 млрд. евро, докато анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха печалба от близо 4 млрд. евро.

Пазарната оценка на PGS изтри 5 на сто също заради по-слаба от очакваното печалба. Акциите на ArcelorMittal поевтиняха с близо 4 на сто, след като най-големият производител на стомана в света прогнозира, че търсенето в държавите от ОНД може да се свие с около 2% заради украинската криза. Компанията очакваше 2,5% ръст на търсенето в региона преди да ескалира напрежението между Киев и Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още