IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch потвърди кредитния рейтинг ААА на Швейцария

"Прегряването" на ипотечния пазар рейтинговата агенция посочва като фактор, който може да доведе до понижаване рейтинга на страната

09:16 | 09.05.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди кредитния рейтинг ААА на Швейцария

Рейтинговата агенция Fitch потвърди първокласния рейтинг на Швейцария ААА със стабилна перспектива, предаде Ройтерс.

Решението на агенцията отразява добре диверсифицираната и развита икономика. Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е 1,5 пъти по-висок спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на други държави с максимален кредитен рейтинг, подчертава се в становището на агенцията.

“Устойчивата икономика на Швейцария се развиваше добре по време на световната финансова криза и дълговата криза в еврозоната, като средният ръст на БВП през последните пет години достига 1,2%”, пише още в становището.

Fitch подчертава, че вътрешната икономика на алпийската държава е стабилна, което и е позволило бързо да излезе от рецесията през 2009 г. Очаква се индустрията и експортно ориентираните сектори от икономиката да подкрепят растежа на фона на възстановяването на основните търговски партньори на страната.

Публичните финанси на Швейцария също са стабилни в сравнение с публичните финанси на други държави с максимален кредитен рейтинг. През 2013 г. бюджетният излишък се е увеличил до 0,5% от БВП, а нетният дълг е продължил да намалява, като през миналата година е достигнал 22,1% от БВП.

Швейцарският франк се радва на статут на резервна валута на средно ниво на световните финансови пазари, което в комбинация със силните местни пазари подобрява гъвкавостта на финансирането за Швейцария. Разходите за заемни средства на страната освен това намаляват в периода 2009-2013 г.

Като цяло Fitch смята, че швейцарската банкова система е силна. “Големите швейцарски банки значително намалиха задлъжнялостта си, предприеха голямо съкращаване на разходите и напреднаха към по-високите капиталови изисквания съгласно Базел III и допълнителните вътрешни регулаторни изисквания за банките”, посочва агенцията.

Въпреки това обаче рейтинговата агенция подчертава, че банковият сектор е значителен спрямо икономиката – 4,9 пъти по-голям от БВП на страната. Освен това задлъжнялостта на домакинствата в Швейцария е висока заради ниските лихви и данъчните облекчения, свързани с ипотечните кредити.

Именно "прегряването" на ипотечния пазар Fitch посочва като фактор, който може да доведе до понижаване рейтинга на Швейцария. Перспективата пред рейтинга зависи от ситуацията на Европейския съюз, който е основен търговски партньор на алпийската държава, както и имиграцията, на която разчитат много швейцарски индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Тогава, дали и кога да очакваме понижаване курса на франка спрямо еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още