IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена сесия за европейските борси

Акциите на Fiat-Chrysler се сринаха, след като амбициозният план за разширяване на продажбите не бе приет добре от инвеститорите

19:18 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Смесена сесия за европейските борси

Борсите на Стария континент се представиха смесено в днешната сесия, като новините от Украйна очертават тревожна картина на конфликта с Русия, предава CNBC. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 остана без промяна на ниво от 1 344 пункта.

Британският FTSE-100 отстъпи с 0,03% до 6 796 пункта, германският DAX се повиши с 0,6% до 9 521 пункта, а френският CAC 40 се покачи с 0,4% до 4 446 пункта. Основните индекси на борсите в Италия и Испания спаднаха съответно с 1,3% и 0,5%.

Инвеститорите приветстваха информациите, че руският президент Путин е склонен да дискутира кризата в Украйна с регионалните лидери. Според АР той е казал, че руските войски са били изтеглени от границата с Украйна и е призовал про-руските сепаратисти в страната да отложат референдума, насрочен за 11 май. Според НАТО обаче няма индикации, че руснаците са се изтеглили от границата.

Акциите на Societe Generale се понижиха с 0,8%. Печалбата на банката за първото тримесечие е спаднала с 13%, след като тя е преоценила стойността на руския си бизнес с 525 млн. евро на фона на кризата в Украйна. 

Книжата на друга френска банка - Credit Agricole, скочиха с 6,8%, след като печалбата на банката за тримесечието е нараснала с 30% на годшна база, подкрепена от мерките за икономии на разходите.

Акциите на Carlsberg прибавиха 1%, въпреки че пивоварната отчете по-ниска от очакваното печалба през първото тримесечие, ограничена от слабата рубла и спадащите продажби в Източна Европа. Групата понижи перспективата си за печалбата през 2014 г.

Книжата на най-голямата европейска банка по активи – HSBC, се понижиха с 1,3%, след като британската институция отчете 20% спад на печалбата преди данъци за тримесечието, а активността на клиентите й през април е била ниска.

Акциите на Fiat-Chrysler се сринаха с 12%, след като амбициозният план на компанията за разширяване на продажбите до 2018 г., разчитайки на премиум марки като Jeep и Alfa Romeo, не бе приет добре от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още