IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата преди данъци на HSBC се сви с 20%

Потребителското банкиране на британския кредитор остана под натиск с оглед на промените в стимулиращите планове и продуктовото ценообразуване

16:04 | 07.05.14 г.
Печалбата преди данъци на HSBC се сви с 20%

Най-голямата европейска банка по обем на активите – HSBC, публикува спад от 20 на сто на печалбата преди данъци през първите три месеца на 2014 г., предаде CNBC.

Печалбата на британската банка преди данъчното облагане се сви до 6,8 млрд. долара спрямо отчетените година по-рано 8,4 млрд. долара. Очакванията на експертите бяха за още по-силен спад – до 6,6 млрд. долара.

Тримесечните приходи на кредитора се смъкнаха до 15,88 млрд. долара от 18,42 млрд. долара преди година.

По думите на главния изпълнителен директор на HSBC Стюарт Гъливер силно представяне в периода е направило звеното за търговско банкиране. Потребителското банкиране и подразделението за управление на активи пък са били поставени под натиск с оглед на промените в стимулиращите планове и продуктовото ценообразуване.

Точно преди година Гъливер предупреди, че приблизително 14 000 работни места са изложени на риск в опита на компанията да преразгледа разходната си част, изплащането на дивиденти и доходността.

Стюарт Гъливер се надява до 2016 г. персоналът да достигне 240 000 служители в сравнение с 300 000, които работеха в банката, когато той започва кариерата си като главен изпълнителен директор през 2011 г.

Въпреки това за първото тримесечие на годината банката нае допълнителни 1 100 служители. Ръстът на работната сила се дължи на продължаващите инвестиции в инициативи за разширяване на бизнес растежа.

Таксите за обезценка на кредити се понижиха до 798 млн. долара от 1,8 млрд. долара през същия период на 2013 г. Понижението се дължи основно на намаленията в Северна Америка и Европа. Темпът на подобрение все пак е бил по-нисък от постигнатия през 2013 г.

"Таксите за обезценка на кредити се понижиха, което отразява промените в портфолиото от 2011 г. насам. Възвращаемостта на капитала ни е 11,7%", посочи още Гъливер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още