IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси спряха позитивното си движение

Търговията се повлия от ситуацията в Украйна, пролетните прогнози на ЕК и свиването на китайската индустрия

19:32 | 05.05.14 г.
<p>
	Конфликтът между украинските военни и сепаратистите се задълбочава. Снимка: <em>Reuters</em></p>

Конфликтът между украинските военни и сепаратистите се задълбочава. Снимка: Reuters

Европейските борси спряха позитивното си движение след засилването на напрежението в Украйна и данните за свиването на индустрията в Китай за четвърти пореден месец, пише Bloomberg.

Информационните агенции съобщават за кръвопролития и в Славянск, където е свален украински военен хеликоптер. Екипажът на бойната машина е оцелял, но според официалните информации при сражения между украинските военни и проруските сепаратисти са загинали четирима военни, около 30 души са били ранени. Има жертви и сред сепаратистките организации, но тяхната бройка не е уточнена.

По-рано днес Европейската комисия публикува и своите пролетни прогнози за развитието на европейската икономика. Инвеститорите се съсредоточиха върху прогнозата за еврозоната, според която ръстът на брутния вътрешен продукт на валутния съюз ще бъде в рамките на 1,7% през 2015 година. През февруари ЕК очакваше ръст от 1,8 на сто.

След тези фактори Stoxx Europe 600 намали стойността си с 0,26% до ниво от 336,89 пункта.Германският DAX 30 отчете спад от 0,28% до 9 529,5 пункта. На индекса натежа търговията на софтуерната компания SAP. Новината за неочакваното напускане на звеното за нови продукти и иновации Вишал Сика предизвика понижение на цената на акциите с 1,8% до цена от малко под 57 евро за брой.

На зелена територия приключи френският САС 40. Стойността на индекса се повиши с минималните 0,1% до 4 462,69 пункта.

Борсите във Великобритания и Ирландия останаха затворени заради празници.

Сред големите губещи днес е и Credit Suisse. Ценните книжа на банката поевтиняха с над 2% до цена от 31 евро за брой след като JP Morgan прогнозира намаляване на приходите на финансовата институция през това тримесечие.

Заради лоши финансови отчети с 3% поевтиняха и акциите на химическата компания Wacker Chemie и търговията се извършваше при цена от около 86 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още