IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк нападна вербално френския премиер

Паричната политика трябва да стане мощен инструмент за растеж и работни места, заяви през уикенда Мануел Валс

11:35 | 05.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският министър-председател Мануел Валс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският министър-председател Мануел Валс. Снимка: Ройтерс

Настояването за обезценяване на еврото от френския министър-председател Мануел Валс среща значителна съпротива от германската централна банка. 

Без еврото Франция ще има по-добра икономика. Това опростено изказване на френския премиер Валс предизква рязка реакция в германската централна банка. „Активната парична политика" на Валс е реликва от минали времена, заяви представител на банката. 

„Ние следим с тревога как френската политика пропада обратно в манталитета на 70-те години, много преди франкът да бъде стабилна валута", казва представител на Bundesbank пред германския вестник Bild. Заради предстоящото заседание на Съвета на Европейската централна банка през тази седмица обаче представителите на Буденсбанк не са пожелали да бъдат цитирани по име, според вестника. 



Валс неколкократно нарече силното евро „спирачка за френската икономика“. Преди една седмица той се застъпи в писмо до социалистически депутати за "по-активна парична политика", за да се стимулира така растежа на икономиката.

На среща на младите социалисти в Париж през уикенда Валс също обяви, че еврото в момента е твърде силно. „Имаме нужда от сериозна промяна, която да направи нашата парична политика мощен инструмент за растеж и работни места, инструмент, който да служи на хората". По този повод след изборите за Европейски парламент на 25 май президентът Франсоа Оланд щял да постави началото на поредица от инициативи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да кажем, че това което казваш има принципно основание, обаче да видим един такъв аспект от реалната обстановка и процеси : Как ще се отрази на френската (европейската) икономика, ако японците купуват японски ДЦК , т.е. държавата им емитира дълг и през бюджетните разходи задвижва местната икономика, а допълнителната парична маса (появила се следствие емисията на дълг) отслабва йената и дава конкурентно предимство на японския износ ? Света е малко по-сложен този принцип за чергата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Да обзценим еврото, да засилим икономиката. Иска и той на труда лекото, на хляба мекото. Валс, валс , последен валс за Манюел Валс. Абе човече, премиер си може ли такива глупости, за цял един живот, не научи ли, че всеки трябва да се простира според чергата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още