IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търси местни спасители за Air Berlin

Федералното правителство апелира към бизнеса да инвестира в авиокомпанията

10:48 | 05.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Берлин търси начини&nbsp;Air Berlin да остане в германски ръце. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлин търси начини Air Berlin да остане в германски ръце. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство на Германия се изказва в полза на вътрешен инвеститор за боледуващата авиокомпания Air Berlin. По принцип, е „нормално, че не всяка компания, която е активна в Германия и създава работни места, да принадлежи на германски собственици", каза Бригите Цюприс, координатор по въпросите за авиацията и космонавтиката на федералното правителство, цитирана от Tagesspiegel am Sonntag.  „Въпреки това аз приветствам силно възможността ние да имаме не само една голяма германска авиокомпания в лицето на Lufthansa. В тази насока, аз бих се радвала, ако се намерят и национални инвеститори за Air Berlin".

Арабската авиокомпания Etihad държи 29% от акциите на Air Berlin, 12 процента се държат от турската Esas-Holding. Само преди дни Etihad предостави на втората по големина авиокомпания в Германия нова парична инжекция, а с това и повече време за възстановяване.

През миналата година Air Berlin отчете загуба от 316 млн. евро. Финансовото положение е разклатено в продължение на години. След прибързаното разширяване станалата известна със своята Mallorca-Shuttle авиокомпания има задължения за 800 милиона евро и през последните пет години само веднъж излезе на печалба.  Собственият капитал е паднал до минус 186 млн. евро, a през 2012 г. той бе 130 млн. евро. В момента в авиокомпанията се провежда план за преструктуриране, наречен "Турбина", който обаче очевидно не може да изправи компанията на крака. Дружеството е на борсата, а от качването му досега цената на акцията е паднала над десет пъти. В момента книжата му се търгуват за под 1,70 евро за брой. 

Независимо от новото финансиране Etihad няма да получи по-висок дял в Air Berlin.   Вместо да придобие нови акции, Etihad дава заем срещу конвертируеми облигации в размер на 300 млн. евро. Пазарни анализатори обаче веднага заподозряха скрит опит след време Etihad да увеличи собствеността си в авиокомпанията, като преобразува облигациите в акции. Освен това превозвачът ще пусне на пазара още облигации за 150 млн. евро. Арабският акционер удължи освен това срока за погасяване на стар заем от 2016 на 2025 г.

Арабската авиокомпания трябва да бъде внимателна в подхода си поради законови пречки. Фирми , които са базирани извън ЕС, не трябва да придобиват мажоритарен дял в европейска авиокомпания, в противен случай компанията ще загуби правото да лети. В допълнение, Европейската комисия обяви, че ще проучи влиянието на Etihad над германската компания. Etihad поддържа Air Berlin от началото на 2011 г. с парични инжекции от половин милиард евро и в „натура“ - като например нови самолетни седалки.

Въпреки всички мерки обаче Air Berlin продължава да е на загуба. Подобно на почти всички авиокомпании и тя страда от свръхкапацитет и ожесточена конкуренция. Берлин наблюдава развитието със загриженост. Air Berlin е от огромно значение за столицата - не само защото създава повече от 2500 работни места в града. Air Berlin е единствената авиокомпания, която иска да е базирана в Берлин. И новото летище  на столицата също се нуждае от Air Berlin. Конкурентът Lufthansa има два основни центъра - във Франкфурт/Майн и Мюнхен, и не се интересува от ангажимент в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още