IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси прекъснаха позитивната серия от началото на седмицата

Настроението развалиха статистическите данни за инфлацията в еврозоната през април

19:43 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси прекъснаха позитивната серия от началото на седмицата

В сряда европейските фондови пазари спряха ръста си, като натежа търговията с акциите на една от най-големите европейски банки - BNP и фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline. Разочарование донесоха и данните за инфлацията в еврозоната.

Според статистиката на Евростат индексът на потребителските цени във валутния съюз на ЕС отчита ръст от 0,7%, докато прогнозите бяха за увеличение от 0,8%. Надеждата на анализаторите беше свързана с Великденските празници и традиционно увеличеното потребление по време на празниците, пише Market Watch.

Стойността на Stoxx Europe 600 намалява с 0,1% до 337,89 пункта. За целия месец април обаче индексът успя да повиши стойността си с 1,1 на сто.

Акциите на BNP загубиха 3,2 на сто от стойността си до 54 евро за брой. Френската банка загуби доверието на инвеститорите след като съобщи, че може да се наложи да плати 1,1 млрд. евро за покриване на санкции от САЩ за нарушения.

GlaxoSmithKline отчете спад на цената на акциите си с 2% след като финансовите отчети за първото тримесечие показаха спад от 30 на сто на печалбата на фармацевтичната компания. Търговията с акции на GSK се извършваше при цена от 1 632 пенса

Сред големите печеливши днес обаче е френската Alstom, чиито акции поскъпнаха с над 9 на сто. Бордът на компанията съобщи, че ще подкрепи офертата за изкупуване на звеното за производство на турбини на стойност 12 млрд. евро, изпратена от General Electric.

Siemens, която също има апетити към бизнеса на Alstom, изпрати писмо до ръководството на компанията, че може да отдели за покупката до 11 млрд. евро.

Търговията с акции на Royal Bank of Scotland пък оказа подкрепа на един от основните индекси на Лондонската фондова борса – FTSE 100. Акциите на банката поскъпнаха с почти 4% до цена от 2 520 пенса. Това предизвика ръст на FTSE 100, макар и с минималните 0,15% до ниво от 6 780,03 пункта.

С 0,2% се повишава стойността на германския DAX30. Индексът затвори месеца на ниво от 9 603,23 пункта.
В червено се оцвети френският CAC 40, чиято стойност достигна до ниво от 4 487,39 пункта или понижение от 0,23 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още