IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси разшириха печалбите си въпреки колебливите данни от Острова

Новините от корпоративния сектор успяха да надделеят над продължаващите опасения около бъдещето на Украйна

19:03 | 29.04.14 г.
Европейските борси разшириха печалбите си въпреки колебливите данни от Острова

Европейските акции приключиха търговията във вторник с повишения въпреки по-слабите от прогнозираното икономически данни от една от най-големите икономики на континента – Великобритания.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 отчете втората си поредна сесия на растеж, добавяйки 1,18% до 1 352,06 пункта.

В Лондон FTSE 100 cе разшири с 0,81% до 6 754,77 пункта. Германският DAX от своя страна добави 1,37% до 9 575,90 пункта.

Френският CAC 40 набъбна до 4 491,16 пункта, разширявайки се с 0,69%. В Испания пък IBEX 35 се покачи с 1,27% до 10 452,50 пункта.

Акциите на Nokia поскъпнаха с 1,9%, след като дружеството отчете обещаващо покачване на печалбата в своето подразделение за бизнес мрежи – новото водещо звено на финландския производител след продажбата на част от компанията на Microsoft.

Eдна от най-големите банки в Европа – Deutsche Bank АG, представи по-висока от очакваното нетна печалба от 1,08 млрд. евро. Книжата на компанията поскъпнаха с 2,6 на сто.

Петролният гигант BP обяви спад в печалбата през първото тримесечие. Отстъплението е водено от по-високите разходи в търсенето и добива на петрол. Акциите на дружеството поскъпнаха с 1,3 на сто.

Данните от корпоративния сектор успяха да надделеят над продължаващите опасения около бъдещето на Украйна, както и над по-слабите от очакваното данни за икономическия растеж на Обединеното кралство.

Русия е изправена пред 50-процентов шанс да изпадне в рецесия – най-високото равнище от началото на измерването на пазарното доверие от Bloomberg. Според проучване сред икономисти кризата в Украйна е повишила значително риска от реализиране на още санкции спрямо Москва.

Вероятността от изпадане в рецесия на федерацията през следващите 12 месеца се повиши до 50%. Постигнатият резултат е най-високият от първата анкета на Bloomberg по въпроса, датираща от юни 2012 г.

Икономиката на Великобритания е записала ръст от 0,8% през първото тримесечие на 2014 г. спрямо последното на 2013 г. според данните на британския статистически институт. Това е пето поредно тримесечие на ръст за брутния вътрешен продукт на Острова – най-дългият позитивен период от финансовата криза насам.

Растежът е бил малко по-силен в сравнение с повишението, отчетено през последните три месеца на миналата година (0,7%). Икономисти обаче очакваха икономиката да се разшири още повече – с 0,9 на сто.

Финансовият регулатор на Европейския съюз очерта икономическите и финансови шокове, на които кредиторите от еврозоната трябва да отговорят, за да преминат през тазгодишните стрес тестове. Според неблагоприятния сценарий на Европейския банков орган икономиката на евросъюза ще изпадне в рецесия за две години, като се свие с 0,7% през тази и 1,5% през следващата година и нарасне пренебрежително слабо през 2016 г.

Песимистичният сценарий предвижда и колапс на цените на жилищата и акциите, както и ръст на лихвите по правителствените и корпоративните дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още