IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония и Канада последваха САЩ и ЕС в разширяването на санкциите срещу Русия

Всички усилия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна ще имат последствия, посочиха от канадското правителство

10:20 | 29.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония и Канада последваха САЩ и ЕС в разширяването на санкциите срещу Русия

Япония и Канада се присъединиха към Съединените щати и Европейския съюз (ЕС), разширявайки допълнително санкциите си срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна.

Японските власти спират издаването на входни визи за 23 руски официални представители, като списъкът ще бъде публикуван по-късно. Наложените от Токио рестрикции следват единодушното решение по темата от страна на лидерите на седемте големи развити страни (Г7).

На 18 март Япония въведе първия пакет от санкции срещу Руската федерация, който бе свързан с позицията на Русия по отношение на Крим. Тогава управляващите в Страната на изгряващото слънце отмениха консултациите за улесняване издаването на визи и замразиха началото на преговорите за планираните три споразумения – за инвестиционно сътрудничество, сътрудничество в областта на космическите изследвания и превенция на опасните военни действия.

Същевременно канадският премиер Стивън Харпър също обяви разширяване на санкциите срещу Русия. По думите му Канада е наложила допълнителни икономически санкции срещу девет руски длъжностни лица и две банки.

"Нашето правителство даде да се разбере, че всички усилия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна ще имат последствия. Докато Русия показва неуважение към суверенитета на Украйна, Канада и нейните съюзници ще продължават да оказват натиск, който ще засили икономическата и политическа изолация", посочиха от пресслужбата на канадското правителство.

Решенията на Токио и Отава последваха ходa на САЩ и ЕС, които разшириха санкциите си в понеделник. Вашингтон добави в черния си списък седем официални лица, включително и двама души от обкръжението на Владимир Путин, както и 17 дружества, свързани с приближени до президента хора.

Брюксел от своя страна разшири списъка със санкционираните с 15 души. Имената ще бъдат официално обявени по-късно днес.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че ако Русия не промени политиката си спрямо Украйна, Съединените щати могат да налагат санкции на цели отрасли на руската икономика.

Според Кери наложените до момента ограничения са произвели определен икономически и политически ефект. Според публикация в The Wall Street Journal доказателствo за това е преди всичко на фактът, че Русия не е изпратила войски в източната част на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
В тази борба между Русия и НАТО, засега има само един губещ - Украйна. ()Все пак трябва да се има предвид, че сериозни и скъпоструващи санкции, водещи до увеличаване на реалното противопоставяне между НАТО и Русия, ще означават нова глобална криза. Предпоставките и без това са налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Оставаше марионетките да не се присъединят към кукловода си - ай стига циркове, не сме 5 годишни тука. Ще се присъединят и останалите марионетки - Австралия, Швейцария, Филипини, Турция и т.н. ако вече не са побързали да го направят, като "едно животно" пред майка си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още