IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции приключиха с повишения

Активността в сферата на сливанията и придобиванията неутрализира обявените от САЩ нови санкции срещу Русия

19:15 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции приключиха с повишения

Акциите на Стария континент завършиха с повишения първата сесия за седмицата, подкрепени от активността в сферата на сливанията и придобиванията, въпреки обявените от САЩ нови санкции срещу Русия, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,2% до 1 336 пункта. Британският FTSE-100 прибави 0,2% до 6 700 пункта, германският DAX нарасна с 0,5% до 9 446 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 0,4% до 4 461 пункта.

Сливане във фармацевтичния сектор за близо 100 млрд. долара е с една стъпка по-близо, след като Pfizer потвърди, че е подновил офертата си за своя британски конкурент AstraZeneca, чиито акции поскъпнаха с 16%. 

Междувременно главният изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт се е срещнал с френския президент Франсоа Оланд и икономическия министър Арно Монтбур, за да обсъди офертата на компанията му за Alstom на фона на такава и от Siemens. Книжата на Alstom са спрени от търговия до сряда, а тези на Siemens се понижиха с 2,2%. 

„Най-интригуващият двигател на пазара е, че компаниите отново карат своя кеш да заработи. Такава активност при сливанията и придобиванията не е имало от 80-те“, коментира Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

„Посланието от САЩ и Европа е, че санкциите върху хора от обкръжението на Путин ще бъдат по-директни и по-тежки, което ще разстрои нормалните търговски връзки“, посочва Евън Лукас, пазарен стратег в IG Markets. 

Икономическите новини от деня показаха, че потребителското доверие в Италия през април е надвишило очакванията. Индексът е достигнал 105,4 пункта (спрямо 101,9 през март) - най-високото ниво от януари 2010 г.

Акциите на Bayer поскъпнаха с 4%, след като немският производител на лекарства отчете по-висока от очакваното печалба за първото тримесечие.

Книжата на петролната и газова компания BG Group отстъпиха с 1,4%, след като тя обяви, че главният й изпълнителен директор Крис Финлейсън се е оттеглил поради лични причини и съобщи, че производството й ще бъде в долния край на очаквания диапазон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още