IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от "Деня на финансовия страшен съд" за европейските банки

Въображаемата криза ще разтърсва близо шест месеца банковата индустрия на Стария континент

10:49 | 28.04.14 г. 8
Какво да очакваме от "Деня на финансовия страшен съд" за европейските банки

Стабилността на европейската банкова система е на път да бъде тествана от "Деня на финансовия страшен съд" – измислен сценарий, който включва глобален дефолт по правителствените облигации, както и валутна криза в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Тригодишният период на детайлно разглеждане на решенията на водещите банкери от Европейския съюз (ЕС) включва в себе си "най-съществените заплахи" за стабилността на кредиторите и техните баланси, се посочва в непубликуван все още проект на Европейския банков орган (ЕБО), цитиран от Bloomberg. Очаква се институцията да представи дългоочаквания документ, изготвен в сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), по-късно тази седмица.

Европейските законодатели са изготвили заедно наредбата с оглед на приключващите през ноември стрес тестове на близо 130 от най-големите кредитори в еврозоната. В сценария са включени и последните глобални политически неуредици, гравитиращи основно около кризата в Украйна и раздора на Запада с Русия.

Макар че се разглеждани като особено важни от голяма част от експертите, европейските стрес тестове от 2010 г. и 2011 г. бяха силно критикувани поради липсата на публично разкриване на слабостите на банките, които впоследствие се огънаха под натиска на тежката глобална криза.

"Отрицателното въздействие на шоковете, които включват също пропукване на пазара на бизнес имоти, както и валутен шок в ЦИЕ, е значително по-глобално", се посочва в проекта на европейските бюрократи.

Според експерти общото негативно въздействие от евентуален провал на стрес тестовете ще бъде еквивалентно на около 7 процентни пункта от растежа, заложен в прогнозите на Европейската комисия през трите години до 2016 г.

"Тези данни предполагат, че ЕБО ще обърне банките на 360 градуса, включвайки всякакви възможни рискове за балансите им", посочи Фабрицио Бернарди, анализатор в базираната в Милано Fidentiis Equities. "Това е по-сложно и по-строго от теста през 2011 г., който разгледа само един възможен удар върху държавните дългове", допълни той.

Стрес тестовете са третата част от дългата оценка на банките от еврозоната. Длъжностни лица заявиха, че доверието ще се засили спрямо предходния преглед на качеството на активите, като по този начин ще се разкрие истинското състояние на балансите на кредиторите. Говорителят на ЕБО не бе открит от Bloomberg за коментар, докато представителят на ЕЦБ отказа да направи изявление.

Тестовете ще разгледат представянето на 124 кредитора, които са равносилни на повече от половината от банковата индустрия в ЕС. Началото е планирано за края на май, а резултатите ще бъдат публикувани в началото на ноември.

Първата стъпка, чието изпълнение е необходимо за преминаване на следващия етап, включва очакваното представяне на банките при икономически растеж и безработица в ЕС спрямо прогнозите на Брюксел. Банките ще трябва да бъдат в състояние да поддържат съотношение на капитала към рисково-претеглените активи от поне 8 на сто. В т.нар. неблагоприятен сценарий, при който заемодателите започват да губят капиталовите си буфери, съотношението е 5,5 на сто.

Въображаемата криза е причинена от редица събития, в това число ръст на лошите кредити в засегнатите от повторна рецесия страни, блокиране на политическите реформи, натиск върху публичните финанси, както и стопиране на "ремонта" на балансите на банките.

"Европа се нуждае от по-малко, но по-силни банки", посочи Алберто Гало, ръководител на звеното за макроикономически изследвания в Royal Bank Scotland. "Очаквам около 10 на сто да се провалят, въпреки че някои от тях може вече да са предприели действия, след като в края на 2013 г. бе дадена отправна точка за тестовете", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Хехе, за "форексаджиите" може и да е така, както твърдиш, аз собствено стоя достатъчно далеч от тази сфера на делова активност(отдал съм се на много по-банални и скучни занимания). Виж за "изкривяването" ... сложно е да се направи заключение във времена, като нашето, когато е налице крещящ дефицит на еталони, кое е "изправено", кое - "изкривено" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Такъв е цвета на крокодила, ама форексаджиите са до там изкривени, че мислят само доларите за зелени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Във вица който си разказал, цвета на "екскремента" случайно ли е подбран или има някаква по-дълбока алюзия ? Например с форекс-а ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
хахахахахаха :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Аз пък се сетих за един виц.Крокодилът и хипопотамът били приятели, ама хипопотамът все затапвал крокодила, подигравал се и т.н. Един ден, крокодилът решил да му го върне и намислил да го пита как е. Ако каже "Добре съм" ще отговоря "Как ще си добре бе, в тая тиня" Ако каже "Зле съм" ще кажа "Е как няма да си зле, в тая тиня" и доволен се отправил по реката. Ето ти на среща хипопотама- Хипо, как си бе?- Плувай бе, *** зелено :DТа.. толкова за опитите да се предвидят сценарии и да се тества какво ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Грешно изхарчени пари в три думи.Да не би някой да си мисли че този, който поръчва музиката и я плаща ще дава пари за одитори и експертни оценки, които да покажат колко е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
supertrader
преди 10 години
Надяват се да ги има още дълго време, но то може направо без банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
"Европа се нуждае от по-малко, но по-силни банки"-----------------Ами значи вече е решено : по-малко ще бъдат. Още повече, защо са й на Авропата банки въобще, след като ще ставаме с щатите единна търговска и финансова зона? Я американците какви банки си имат като слънце, най-хубу да ползваме техните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още