IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на европейските борси отстъпи пред напрежението в Украйна

Акциите на френската инженерна група Alstom бяха спрени от търговия на борсата Euronext след спекулациите за поглъщане от General Electric

19:35 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът на европейските борси отстъпи пред напрежението в Украйна

Акциите на Стария континент се понижиха в петъчната сесия, като приключиха седмицата без съществена промяна, след като ситуацията в Украйна изтри всякакъв оптимизъм, породен от отчетния сезон, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна с 0,8% в петък. Корпоративните отчети и пазарната активност през седмицата внесоха положителни нагласи у инвеститорите, но завръщането на страховете относно Украйна доминираше днешната сесия.

Германският DAX, с неговата силна експозиция към руските компании, загуби 1,5% до 9 402 пункта, британският FTSE-100 отстъпи с 0,3% до 6 686 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 0,8% до 4 444 пункта.

Напрежението в Украйна ескалира мналата нощ, след като украйнски войници убиха няколко проруски бойци, а руските военни започнаха учения близо до украинската граница.

Standard & Poor's S&P понижи рейтингa на Русия до най-ниския инвестиционен клас. Напрежението между Москва и Киев може да доведе до значителен отлив на капитали, а оттам и до допълнително отслабване на растежа, посочи кредитната агенция

Московският индекс MICEX загуби 1,5% след понижението на рейтинга. Последваха и силни разпродажби на руските еврооблигации, като доходността удари 3-годишен връх. 

Руската централна банка повиши основната лихва до 7,5%, като институцията се опасява от растящите инфлационни рискове на фона на поевтиняващата рубла.

Икономическите данни от деня показаха, че търговията на дребно във Великобритания се разшири над прогнозите през март, като ръстът на месечна и годишна база беше стимулиран от силните продажби на горива.

Акциите на френската инженерна група Alstom бяха спрени от търговия на борсата Euronext. Книжата поскъпнаха с 10% вчера след спекулации, че General Electric е в разговори за поглъщане на компанията. Френският икономически министър Арно Монтбур заяви, че е обезпокоен от възможното поглъщане на Alstom от GE и че планира среща с ръководството на американския концерн.

Книжата на WPP – една от най-големите рекламни компании в света, се понижиха с 1%, макар че тя оповести малко по-добри от очакваното приходи за първото тримесечие. Те са били в размер на 4,31 млрд. долара – повишение с 1,5%, но валутни колебания са „изяли“ 8% от тях.

Акциите на финландската петролна компания Neste Oil загубиха над 5% след по-слаба от очакваното печалба за първото тримесечие и понижена перспектива за 2014 г.

Книжата на британския букмейкър William Hill се повишиха с 2%, въпреки че той оповести 14% спад на оперативната печалба за първото тримесечие. Компанията обяви, че ще затвори 109 обекта през тази година заради вдигане на данъците върху машините за големи залагания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още