IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративните отчети задържаха европейските индекси на зелена територия

Търговската сесия на Стария континент бе колеблива заради инвеститорските притеснения относно случващото се в Украйна

19:11 | 24.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Корпоративните отчети задържаха европейските индекси на зелена територия

С повишения за водещите индекси приключи колебливата търговска сесия на Стария континент в четвъртък въпреки инвеститорските притеснения относно случващото се в Украйна. Серията корпоративни отчети в Европа и САЩ се погрижиха за настроението на пазарните участници, пише CNBC.

Финансовите резултати на американската технологична компания Apple, публикувани снощи, подкрепиха търговията на Стария континент. В следобедната сесия обаче индексите изтриха натрупаните печалби, след като ситуацията в Украйна отново излезе на преден план.

Заради украинското военно разгръщане в източната част на страната руският президент Владимир Путин заплаши Киев с „последствия“. Ако Киев наистина използва в източната част на Украйна военни срещу населението, това би представлявало „тежко престъпление срещу собствения народ", каза той.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,21% до 1 341,71 пункта. В Лондон FTSE 100 се покачи с 0,42% до 6 703 пункта. В Германия водещият индекс DAX затвори с минимален ръст от 0,05% до 9 548,68 пункта, след като по-рано през сесията спадна с процент.

Във Франция САС 40 нарасна с 0,64 на сто до 4 479,54 пункта. Испанският IBEX 35 финишира с ръст от 0,36% до 10 462 пункта. В Русия MICEX спадна с 2,15% до 1 300,54 пункта.

Испанският индекс получи подкрепа и от данните за икономическия растеж на страната за първото тримесечие. БВП на Испания е нараснал с 0,4%, показаха данните на централната банка. Това е най-бързият ръст от шест години. Като допълнителен знак за възвръщането на доверието днес финансовото министерство на Испания продаде облигации за 5,6 млрд. евро при рекордно ниска доходност.

Не липсваха и намеци за количествени улеснения. Европейската централна банка ще обмисли широкообхватни покупки на активи, ако перспективите за бъдещ растеж на потребителските цени отслабнат твърде много. Това заяви днес по време на конференция в холандската столица Амстердам президентът на институцията Марио Драги.

Британската фармацевтична компания AstraZeneca отчете ръст на приходите, но печалбата за първото тримесечие спадна. Дебатът за бъдещето й продължава, а днес компанията прибави 3,28% към пазарната капитализация.

Акциите на Heineken поевтиняха с 1,25% до 50,48 евро. Третият най-голям производител на бира в света оповести по-слаби от очакваното финансови резултати, въпреки че търсенето в Африка и някои европейски страни е нараснало.

Книжата на Dassault Systemes изгубиха 1% от стойността си, след като компанията за триизмерен софтуер отчете спад в печалбата на една акция, но потвърди финансовите си цели за тази година.

Акциите на Michelin поевтиняха с 4,23 на сто до 88,83 евро след публикуването на тримесечните резултати. Натиск върху цената на акциите на компанията оказа понижената им оценка от страна на BNP Paribas.

Акционерите на британската банка Barclays провеждат днес своето общо събрание, на което ще се гласуват възнагражденията на ръководството. Акциите затвориха с 1,25% ръст в цената.

Книжата на френският производител на турбини и влакове Alstom също бяха във фокуса на пазарните участници. Компанията отрече слуховете, че води преговори с General Electric за евентуално придобиване. Въпреки това акциите на Alstom се изстреляха с 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още