IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции прекъснаха позитивната сесия

Настроението на пазарите се влоши заради по-слабите данни за жилищния пазар в САЩ

19:47 | 23.04.14 г.
Европейските акции прекъснаха позитивната сесия

Със спадове на индексите на водещите европейски пазари приключи днешната сесия на фона на по-лошите от очакваното данни за пазара на имоти в САЩ, съобщава Bloomberg.

Регионалният Stoxx Europe 600 отчете понижение от 0,6% до 335 пункта. През последните три дни индексът се повиши с 3,2% заради засилената активност в сферата на сливанията и придобиванията и по-добрите от очакваното икономически данни от САЩ.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,58% до 9 544 пункта, във Великобритания FTSE 100 отчете спад от 0,1% до 6 675 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,74% до 4 451 пункта.

“Данните за жилищния пазар и производството в САЩ не оправдаха очакванията. На фона на вчерашното рали изглежда, че има известна консолидация преди индексите отново да се върнат към ръст”, коментира пред информационната агенция Ион-Марк Валау от Clairinvest в Женева.

Продажбите на нови жилища в САЩ през март са намалели с 14,5% на годишна база до 384 хил. жилищни единици, докато анкетираните от агенцията икономисти очакваха ръст на продажбите на нови жилища до 450 хил. на годишна база.

Същевременно предварителната оценка на Markit Economics за производствената активност в САЩ през април също е по-лоша от очакваното. Индексът, изчисляван от Markit, леко се е понижил до 55,4 пункта от 55,5 пункта през март, докато анкетираните икономисти очакваха ръст до 56 пункта.

По-рано през деня обаче стана ясно, че производствената активност в еврозоната се е разширила за десети пореден месец, а в Китай – продължава да се забавя.

Акциите на Scania се понижиха в днешната сесия до 173 крони за лот. Alecta, която към 31 март притежаваше 2,04% от производителя на камиони, посочи, че офертата на Volkswagen се отразява дългосрочната фундаментална стойност на шведската компания и съответно я отхвърли.

Пазарната оценка на Royal Vopak NV се понижи до най-ниското ниво от ноември 2011 г., след като компанията обяви, че печалбата може да се свие с 5-10% през тази година.

Акциите на Ericsson AB също се наредиха сред губещите, след като продажбите на компанията не оправдаха очакванията на анализаторите.

Същевременно пазарната оценка на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA се повиши с 3,4%, след  като Goldman Sachs Group повиши оценката си за затруднената банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още