IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът "Великден" повиши доверието на европейските инвеститори

Търговията бе подпомогната от новините за сливания и придобивания непосредствено след големия християнски празник

19:42 | 22.04.14 г.
Ефектът "Великден" повиши доверието на европейските инвеститори

Европейските акции затвориха търговията във вторник със солидни повишения на фона на новините за няколко сливания и придобивания непосредствено след големия християнски празник Великден.

Общоевропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 добави 1,37% до 1 346,94 пункта след възстановяването на търговията в много от борсите на континента.

В Лондон FTSE 100 cе разшири с 0,85% до 6 681,76 пункта. Германският DAX от своя страна добави 2,02% до 9 600,09 пункта.

Френският CAC 40 набъбна до 4 484,21 пункта, разширявайки се с 1,18%. В Испания пък IBEX 35 се покачи с 1,41% до 10 437,80 пункта.

Секторът на здравеопазването отчете ръст от над 3 на сто, след като Novartis и GlaxoSmithKline се споразумяха за размяната на активи като част от мултимилиардна сделка, с която двете компании обединяват потребителските си звена.

Още по темата – в материала на Bloomberg!

От GSK посочиха, че ще продадат бизнеса си с онколекарсва на Novartis за поне 14,5 млрд. долара и ще купят бизнеса с ваксини на конкурента си за 5,25 млрд. долара, включително новата и обещаваща ваксина Bexsero за менингит. От сделката обаче са изключени противогрипните ваксини.

Акциите на GSK затвориха с ръст от 5,2%, докато тези на Novartis поскъпнаха с 2,3 на сто.

Същевременно американската фармацевтична компания Pfizer започна офанзива по поглъщането на британската AstraZeneca. Първоначалната оферта от 101 млрд. долара обаче бе отхвърлена.

Холандската компания за потребителска електрока Philips отчете спад в нетната печалба в сравнение със същия период на миналата година. Това изпрати акциите на дружеството надолу с 4,7%.

На макроикономическия фронт членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре посочи, че институцията все още има възможността да разхлаби лихвените проценти в опитите си да се пребори със забавящата се инфлация.

Според Кьоре банката "има няколко инструменти в случай, че е необходимо да се разхлаби паричната политика". Той добави, че "все още има възможност за намаляване на основния лихвен процент".

Малко по-рано през деня Европейската комисия посочи, че потребителското доверие в еврозоната е нараснало до -8,7 пункта през април от отчетените -9,3 пункта месец по-рано.

"Надяваме се, че засилването на потребителското доверие до 78-месечен връх през април, стабилизирането на трудовите пазари и много ниската инфлация на потребителските цени все повече ще поддържат потребителските разходи и ще подпомагат икономическото възстановяване в еврозоната, за да се получи допълнително сцепление през следващите месеци", посочи Хауърд Арчър, главен икономист за Европа в IHS Global Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още