IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Voestalpine поставя под въпрос бизнеса си в родната Австрия

Америка днес предлага много по-добри условия, отколкото Европа, смята главният изпълнителен директор Волфганг Едер

12:15 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заводът на&nbsp;Voestalpine в Линц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заводът на Voestalpine в Линц. Снимка: Ройтерс

Австрийският производител на стомана Voestalpine обмисля да премести част или всички свои производствени мощности извън родината. „Америка предлага по-добри общи условия, отколкото Австрия“, заявява в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung главният изпълнителен директор на компанията Волфганг Едер.

„Това не е заплаха, а просто приложение на основните аритметични операции в глобалната икономическа активност", казва още Едер. По думите му Америка днес предлага много по-добри условия, отколкото Австрия и останалата част на Европа. Там цените на енергията, разходите за труд и цените на земята били значително по-ниски.

"В средата на следващото десетилетие един коксов завод и две доменни пещи в Линц ще достигнат края на своя жизнен цикъл", добавя Едер. След около пет години Voestalpine  ще трябва да вземе решение къде трябва да бъдат изградени новите заместващи съоръжения. „Тогава ние трябва да си зададем основния въпрос - кое е правилното място е дългосрочен план", каза Едер.

В момента компанията обновява и разширява капацитетите си в САЩ.  В Картърсвил, Джоржия, след няколко дни ще започне работа нов завод, в който са вложени 50 милиона евро. Очаква се в него да се произвеждат части за шасита за автомобили. За 2016 г. австрийският концерн планира да отвори друг завод в САЩ. В Корпус Кристи, Тексас, ще се произвежда желязо с висока степен на чистота, което служи за производство на стомана. С инвестицията от 550 млн. евро проектът е най-голямото вложение извън Европа в историята на компанията. 

Не само ниските цени на енергията, които в САЩ спаднаха силно заради противоречивото производство на нефт и газ от шистови слоеве, примамват австрийския концерн. В Европа разходите за персонал като цяло са били с 30 на сто по-високи, отколкото в Америка, земята е дори двадесет пъти по-скъпа, казва Едер. Той също така разкритикува политиката на Европейския съюз за опазване на околната среда и климата, която постоянно се променя и от гледна точка на индустрията става все по-строга, например с по-строги изисквания за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Заключението на Едер: „В момента намираме единствено Северна Америка за дългосрочно предвидимо място за нашите инвестиции".

До 2020 г. Voestalpine планира делът на бизнеса в Америка от общите приходи на компанията да се повиши от сегашните 8 на 15%. Само заводът в Тексас ще допринесе сериозно за този ръст, смята Едер. Но той може да си представи и нови придобивания за няколкостотин милиона евро. „Не предвиждаме придобиване за над 1 млрд. евро, това е отвън фантазията ми“, казва той.

През лятото на 2008 г. Voestalpine обмисляше дали да не изгради нов стоманодобивен комбинат за около 5,2 млрд. евро в България. Тогава голяма правителствена делегация, начело с тогавашния икономически министър Петър Димитров, посети Линц, за да рекламира страната ни като място за инвестицията. 

По онова време компанията избираше за седалище на завода си между България, Румъния, Украйна или Турция. Новият комбинат трябваше да увеличи двойно производствения капацитет на компанията след 2013 г. Още тогава обаче мениджмънтът на концерна се оплакваше от законодателството на Европейския съюз в областта на отделянето на въглероден диоксид и заяви, че ако то не бъде променено до 2012 г., е изключено инвестицията да бъде в България или Румъния. Стигне ли се до подобен вариант, концернът ще премести част от производството си от Линц в някоя страна извън ЕС, каза тогава Едер.

В крайна сметка обаче световната финансова криза и сривът в сектора за производство на стомана принуди компанията да замрази плановете си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още