IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната продължава да се забавя и през март

България е страната с най-силна дефлация в целия ЕС през миналия месец, показа статистиката на Евростат

13:22 | 16.04.14 г. 1
Инфлацията в еврозоната продължава да се забавя и през март

Инфлацията в еврозоната през март е 0,5%, спрямо 0,7% за февруари, сочи статистиката на Евростат. Индексът на потребителските цени намалява в целия ЕС – през март вече достига 0,6%, след 0,8% през февруари.

Тези цифри са значително под годишния лимит от 2%, определен от Европейската централна банка. Статистическите данни определено ще засилят натиска за действия върху гуверньорите на централната банка във валутния съюз на ЕС. Според наблюдатели банката анализира дали да предприеме промяна на лихвения процент или да започне програма за изкупуване на ценни книжа.

На заседанието си в началото на месеца ЕЦБ остави без промяна основния лихвен процент в размер на 0,25 на сто.

През миналия месец инфлацията в ЕС се забавя в 19 държави, увеличава се в шест и остава без промяна в три държави. България е страната с най-силна дефлация в цялата общност. Според данните на Евростат през март у нас е измерена дефлация в рамките на 2%, следва Гърция (-1,5%) и Кипър (-0,9 на сто).

На обратния полюс пък е Великобритания с измерена инфлация от 1,6% през март, както и Малта и Австрия (с по 1,4 на сто).

Основната  причина за намаляването на цените на потребителските стоки в еврозоната са понижените разходи за горива за транспорта (-0,24%) и горива за отопление (-0,06%). В същото време незначително поскъпват разходите, които жителите в еврозоната правят за ресторанти и развлечения (+0,08%) и за млечни продукти и яйца (увеличение от 0,06%).

Данните на европейската статистическа служба показват още, че през март 2013 г. инфлацията в еврозоната е била 1,7%, а в ЕС – 1,9%.

Още за европейската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 10 години
Ей сега като вдигнат тока ,всичко ще си дойде на мястото :)) ,ще си имаме инфлацийка и то не малка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още