IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ограничи достъпа на 14 кредитора до междубанковия пазар

Мярката има за цел да стабилизира пазарните очаквания за обменния курс на гривната

10:45 | 16.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна ограничи достъпа на 14 кредитора до междубанковия пазар

Украинската централна банка забрани временно на 14 опериращи на територията на страната банки да участват на междубанковия пазар, посочи регулаторът на официалния си уебсайт. Имената на кредиторите все още не са уточнени.

"Националната банка взе решение да забрани временно на 14 банки да извършват трансакции на междубанковия пазар. Действията си тя осъществява, вземайки предвид дестабилизиращия ефект на нивото на валутния курс на гривната, който се прилага от тези банки на междубанковия пазар, както и формирането на негативни очаквания за бъдещата динамика на обменния курс", се казва в изявление на регулатора, цитирано от ИТАР–ТАСС.

Според Украинската централна банка мярката има за цел да стабилизира пазарните очаквания за обменния курс на парите и да насърчи приемането на по-информирани решения за управлението на валутния пазар.

През февруари институцията прибегна до разхлабване на контрола върху паричния пазар. Едновременно с това регулаторът запази равнището на ликвидността в банковата система и затегна мерките спрямо валутните спекуланти.

По време на вчерашната търговия официалният курс на гривната достигна историческия максимум от 12,98 за един долар, което разшири поевтиняването на украинските пари спрямо американската валута от 1 януари досега до над 60 на сто.

В днешната търговия гривната подобрява леко позициите си, спадайки до под 12 за долар.

По-рано тази седмица Централната банка на Украйна увеличи неочаквано основния си лихвен процент на фона на повишената ценова нестабилност. Ставката бе покачена до 9,5% спрямо досегашните 6,5 на сто. За последно институцията коригира равнището през август 2013 г.

Централните банкери коригираха също така и ставката по овърнайт депозитите до 14,5% от 7,5 на сто. Ходът отново бе свързан с очакваното засилване на стабилността на местното парично средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
печатарите затриха това "място"!и всички "логични" настоящи и налагани като единствени неотменни и належащи действия, изпреварват действието на затриването, осъществявайки го в последствие... уж бягайки от него борейки се със следствията му, а реално създаващо причините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още