IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор поведе европейските борси надолу*

Печелившите акции трябва да се издирват с лупа, казва анализатор

15:36 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Технологичният сектор поведе европейските борси надолу*

Разпродажбите на фондовите пазари продължават и в Европа. „В петък печелившите акции трябва да се търсят само с лупа. Ние следваме агресивната разпродажба в САЩ и Азия", казва Уил Хедън от базираният в Лондон брокер IG, цитиран от The Wall Street Journal.

В сравнение със спада от почти 3% на Nasdaq в четвъртък – най-лошия му ден от три години, европейските индекси се представят малко по-добре. Германският водещ индекс Dax отчита спад от 2 на сто до 9267  пункта. В четвъртък индексът отчете спад от 0,5% до 9454 пункта. От началото на седмицата бенчмаркът е загубил почти 4% от стойността си.  

Euro Stoxx 50 спада днес с 1,2 на сто до 3 116 пункта. В Лондон FTSE спада с 1,12 на сто до 6567,43 пункта, а в Париж САС 40 губи 1,31 до 4355,54 пункта. 

По-рано през деня силни разпродажби имаше и при азиатските акции, които поеха по пътя на Wall Street. Представянето на борсите отвъд Океана засенчи положителните данни за инфлацията на потребителските цени от Китай. Основният губещ на азиатския континент бе японският бенчмарк Nikkei 225. Индексът изтри 2,46% до 13 947,66 пункта.

Най-големите загуби трябваше да преглътне европейският технологичен сектор, което не е особено изненадващо, като се имат предвид данните от Съединените щати и Азия.

Спадовете варират от 2% за STMicroelectronics през загуба от 2,4% за Alcatel-Lucent до свиване от 3,2% за германския производител на полупроводници Infineon. Сред малкото печеливши компоненти е Salzgitter с ръст от 1,7% след подобрена препоръка от страна на Citigroup. 

Производителят на чипове ARM Holdings губи 3,4 на сто от стойността си, при Logitech спадът е от 2,7 на сто, акциите на Sage Group спадат с 2,6%, а тези на Software AG се обезценяват с 2,6 на сто.

Междувременно в САЩ продължава сезонът на отчетите с представянето на данните на JP Morgan и Wells Fargo. Печалбата на JPMorgan Chase за първото тримесечие е намаляла с 18,5% заради по-слабите приходи от търговия. Резултатът не отговори на очакванията на пазарните участници, заради което акциите на банката поевтиняват с над 2% в предпазарната търговия. 

*Актуално към 15 часa.

Oщe зa технологичните разпродажби вижте в материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още