IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще финансира съкращенията на данъците с икономии и приходи от ДДС

Правителството занижава очакванията си за икономическия растеж до 0,8% и леко повишава прогнозата си за дефицита

22:24 | 08.04.14 г. 1
Италия ще финансира съкращенията на данъците с икономии и приходи от ДДС

Италия ще финансира съкращенията на данъците на стойност 6,7 млрд. евро за 2014 г. с икономии, повишаване на приходите от ДДС и на данъчното облагане върху преоценените дялове на банките в централната банка, съобщава Ройтерс.

Това съобщи премиерът на Италия Матео Ренци пред журналисти след заседанието на кабинета.

Планираните икономии ще възлязат на 4,5 млрд. евро, докато другите две мерки ще донесат в хазната около 2,2 млрд. евро, коментира Ренци.

Правителството леко завишава и очакванията си за бюджетния дефицит през тази година, каза италианският премиер. Според новата прогноза дефицитът ще бъде 2,6%, а не 2,5%, каквато беше предишната прогноза.

Отделно се очаква и по-слаб растеж през тази година – 0,8%, а не 1,1%, каквато беше старата прогноза на кабинета, допълни Ренци. Международният валутен фонд (МВФ) очаква растежът на Италия да е не повече от 0,6% през тази година.

Италианският премиер се опитва да успокои скептиците и европейските власти, че правителството му няма да пренебрегне установените общоевропейски правила за публичните финанси, за да насърчава растежа, отбелязва информационната агенция.

Той може да разчита и на известни спестявания заради по-ниските разходи за лихви на страната благодарение на спада на доходността по италианските държавни облигации.

Матео Ренци зае премиерския пост през февруари, след като измести предшественика си Енрико Лета. Бившият кмет на Флоренция, който е и най-младият премиер на Италия досега (на 39 г.) засега се радва на широка подкрепа на избирателите и на комфортно мнозинство в парламента.

Въпреки това обаче Ренци трябва да действа по-внимателно заради напрежението между собсвената му партия и синдикатите. Популярността му лесно може да се изпари, ако той вземе тежки решения за съкращаване на работни места в публичния сектор, както и ако застраши корпоративните интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Браво! УСпех на мислещите млади хора! Не се отнася за стани-шефф и мониките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още