IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манюел Валс получи доверието на парламента

Новият премиер на Франция обеща данъчни облекчения за бизнеса и домакинствата, както и да оздрави държавните финанси

21:23 | 08.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Манюел Валс получи доверието на парламента

Новият френски премиер Манюел Валс получи вот на доверие от парламента, след като произнесе програмната си реч. Той обеща да намали данъците за домакинствата от средната класа и с по-ниски доходи и да работи за оздравяването на държавните финанси.

Новият министър-председател на Франция на практика лансира идеите на дълбоко непопулярния президент Франсоа Оланд пред собствените му социалистически депутати, отбелязва още информационната агенция. Той отбеляза, че поражението на социалистите на последните избори показва, че във Франция има „твърде много страдание и недостатъчно надежда“, предаде АП.

И социалистите, и консерваторите обаче са подозрителни към икономическия обрат, който би трябвало да настъпи благодарение на предложените мерки на фона на съкращенията на публичните разходи с 50 млрд. евро до 2017 г.

Вече повече от пет години безработицата във Франция се колебае около 10 на сто. Отделно слабият икономически растеж, заедно с нарастващия дълг, са друг източник на напрежение, заради което Валс и Оланд се нуждаят не просто от доверие, а се надяват подкрепата за правителството да им даде повече пространство за маневриране, посочва информационната агенция.

Премиерът на Франция пое ангажимент да намали данъците върху труда – едни от най-високите в Европейския съюз (ЕС), както и корпоративният данък от 33% на 28%. Работодателите освен това няма да внасят социални осигуровки на работниците на минимална заплата. Предвижда се и намаление на осигурителните вноски за работниците и служителите, които получават малко над минималната заплата.

Допълнително са предвидени намаления на данъците за домакинствата на стойност 5,5 млрд. евро. Така работниците, които получават заплата не по-висока от 1 350 евро, ще разполагат с около 500 евра допълнително на година, даде пример Валс.

„Нямам врагове вляво“, коментира Валс пред френските депутати, като декларира, че е готов да работи с Европа Екология Зелените, въпреки че двамата министри на партията напуснаха правителството, след като Оланд го посочи за премиер.

Валс предложи да се срещне и с крайнодясната опозиция, които станаха големите победители на местните избори.

Според адвокатът Любомир Роглев, който коментира за предаването Денят on Air на телевизия Bulgaria on Air в пряко включване от Париж, бизнес кръговете са положително настроени към Валс и към политиката, която се очаква той да води.

Роглев подчертава, че политиката на Валс по отношение на енергетиката и тази, свързана с най-бедните, е поглед вляво, докато намаляването на данъчната тежест показва по-скоро десни позиции.

“Валс се опитва да направи така, че всички да бъдат доволни. Това беше необходимо и за да получи мнозинството в парламента”, уточни Роглев. Според него подобен ход е бил необходим, за да може премиерът да спечели част от левицата.

Очакванията към Валс оттук насетне са свързани с по-твърда политика и ясни решения, които да бъдат изпълнявани.

Според Роглев изказванията, свързани с добива на шистов газ във Франция, все още са уклончиви, тъй като се твърди, че има големи залежи, но не се знае дали те са търговски експлоатируеми. Правителството все още не е убедено, че има достатъчно добри технологии, които могат да бъдат използвани, без да се вреди на околната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още