IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия притиска ЕК за отстъпките за зелена енергия

Преминаването на Германия към възобновяеми източници на енергия постави сериозно предизвикателство пред властите

17:01 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия притиска ЕК за отстъпките за зелена енергия

Брюксел е поставен под силен натиск от Германия да разхлаби ограниченията за субсидирането на чистата енергия, за да си разчисти германското правителство пътя към приемането на решаващия закон за възобновяемите източници на енергия, съобщава FT.

Европейската комисия (ЕК) вероятно ще промени правилата за държавната помощ, което ще позволи от една страна по-бързото премахване на субсидиите за възобновяемите източници на енергия, но и едновременно с това продължаването на спорните отстъпки за производителите на зелена енергия в голяма степен, посочва изданието.

Поправките в правилата ще позволят германското правителство да приеме новия закон за възобновяемите източници на енергия без да се сблъска с изискванията на Европейския съюз (ЕС).

Реформата на германската енергетика стана необходима, след като предишното правителство на Ангела Меркел реши да се откаже от ядрената енергия след аварията във Фукушима. Най-голямото предизвикателство за канцлера обаче остана преминаването към възобновяеми източници, както и кой ще плати за завоя в енергийната политика.

Предложенията за промяна на правилата за държавна помощ, които позволяват поетапното спиране на субсидиите за производителите на зелена енергия, си навлякоха критиките на екологичните групи. Според тях тези правила ще затруднят силно конкуренцията с големите енергийни компании, които все още се придържат към изкопаемите горива и ядрената енергия.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня  настоява обаче за по-пазарно ориентирана система за подкрепа на възобновяемите източници на енергия, която да предотврати “разхищението на парите на данъкоплатците”.

Постепенното спиране на субсидиите за производителите на чиста енергия би трябвало да намали и необходимостта от други отстъпки. Отстъпките обаче са централен елемент от енергийната система на Германия.

Преговорите по новите правила за държавната помощ продължават, отбелязва изданието, като исканията на Германия са подкрепени от Франция, Италия и Великобритания.

Брюксел вероятно ще даде възможност за повече гъвкавост на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) да заобикалят ограниченията за отстъпките за производството на енергия от възобновяеми източници. В съответствие с плановете на Берлин вероятно ще бъдат намалени и праговете, така че по-малките проекти за производство на зелена енергия също да се възползват от преференциални цени.

Предвижда се още компаниите, които произвеждат електричество за собствени нужди, да плащат такси в подкрепа на производството от възобновяеми източници.

Представители на германската индустрия обаче са обезпокоени от новите предложения и въвеждането на изключения. Според експерти това би разочаровало и потребителите в Германия, които плащат едни от най-високите цени на енергията в ЕС.

Германските потребители плащат допълнителна такса към сметките си за ток, с която финансират разширяването на възобновяемите енергийни източници. Заради тази такса сметката за електричество на средностатистическо германско семейство се оскъпява средно с 220 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още