IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко реално е възстановяването в еврозоната?

То е в ход, но регионът все още има да извърви дълъг път в борбата с някои дисбаланси, посочват от Silvercrest Asset Management

11:08 | 04.04.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко реално е възстановяването в еврозоната?

Икономическото възстановяване в еврозоната е в ход, но регионът все още има да извърви дълъг път в борбата с някои от своите дисбаланси, посочват от Silvercrest Asset Management, цитирани от CNBC.

"Възстановяването в Европа е реалнo, като най-вероятно ще продължи и ще се засили. То обаче също така е крехко, което може да доведе до нови случаи на несигурност, като мини шока след миналогодишното финансово спасяване на Кипър", коментира Патрик Хованец, управляващ директор и главен стратег в Silvercrest.

"По-важното е, че вътрешните дисбаланси, които доведоха до кризата в еврозоната все още трябва да бъдат решени, което сериозно ограничава очаквания принос на Европа към глобалния растеж", посочва той.

Оптимизмът за еврозоната се ускори през изминалата година, тъй като регионът показа признаци на излизане от финансовата криза, която започна с колапса на банковата система на Исландия през 2008 г. и се разпространи към Гърция, Ирландия и Португалия през 2009 година.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0,3 на сто през последното тримесечие на 2013 г. спрямо предходното, след 0,1 на сто увеличение през третото тримесечие. Налице са някои положителни признаци в началото на тази година. Например, индикаторът на икономическите нагласи на Европейската комисия, базиран на наблюденията на предприятията и потребителите през март, се повиши до най-високото си ниво от юли 2011 година.

"Виждаме признаци на възстановяване в цяла Южна Европа, което е в началото си, но най-лошото е зад гърба ни", коментира Тим Кондън, ръководител Анализи за Азия в ING Financial Markets.

Някои опасения относно перспективите за европейската икономика обаче остават. Едно от тях е инфлацията, която остава далеч под целта на ЕЦБ за 2 на сто годишно. След вчерашната среща на Европейската централна банка  президентът й Марио Драги отхвърли призива на Международния валутен фонд за незабавни действия за борба с дефлационния натиск и каза, че ЕЦБ ще приеме подход на изчакване и наблюдение.

Според Хованец някои от по-обнадеждаващите признаци за Европа включват факта, че силно засегнатите страни като Португалия и Испания са предприели данъчни и трудови пазарни реформи, повишаващи конкурентоспособността и износа. В същото време други, като Франция и Италия, са показали решимост да прокарат подобни реформи.

Има обаче и лоши елементи на възстановяването в еврозоната, изтъква той, като подчертава как строгите мерки за икономии в някои страни са довели до повишаване на дълга спрямо брутния вътрешен продукт.

Междувременно безработицата все още остава болезнено висока и е малко вероятно да намалее в скоро време. Равнището на безработицата в еврозоната достигна до 11,9 на сто през февруари - драстично по-високо от нивото на безработица в САЩ (6,7%) и Япония (3,6%).

Хованец изрази и притеснение, че при единната валута еврозоната ще продължи да бъде разкъсвана в две посоки.

Той каза, че търговските излишъци в най-голямата икономика в Европа – Германия, са склонни да засилят еврото, което прави по-трудно за по-слабите страни да възвърнат своята конкурентоспособност. Въпреки това по-слабото евро ще разшири излишъците в Германия.

"Без да може да коригира своите вътрешни дисбаланси, които са в основата на дълговата криза, еврозоната може да расте само чрез прехвърляне на тежестта на тези дисбаланси извън нея, привличайки търсене от другаде, включително САЩ", добави Хованец.

Според Кондън по-силното евро е тежест, което по-слабите икономики от еврозоната ще трябва да поемат, и ако не друго, увеличава необходимостта от реформи. "Няма лесен изход за тези страни. Ние знаем, че реформите от страна на предлагането работят - те са болезнени, но в крайна сметка се отплащат и икономиките започват да се възстановяват", казва той.

Още за перспективите пред глобалната икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
"Между сън и реалност на косъм вися..." Не е реалистично да се очаква реален растеж на потреблението и доходите , а оттам и на европейската икономията като цяло. Световната икономика се забавя и ще продължи да се забавя докато изпадне в колапс, в дълбока и продължителна депресия. Това може да стане всеки момент при някакво сътресение като кризата в Украйна и евентуални сериозни санкции. Но не бива да се бърка повода, например някой балон или друго конкретно събитие с истинската причина. Така че възстановяването пълзи по ръба на пропастта и пътеката се стеснява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 10 години
Оптимизмът в Европа изведнъж се засили с оглед на предизборната ситуация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Никакво възстановяване! Заетостта спада непрекъснато, политиците вършат глупости и източват народите, а енергийната мафия го доубива.Къде и кой видя възстановяване? КЪДЕ? КОГА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
А да, да си усетил цените да се понижат? Поне с 1 стотинка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
Много добре казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Що да е лошо цените да се понижават?----------------В случая цените се понижават под натиск от свитото търсене, чрез намаляване на печалби и заплати. Ако падането на цените се обуславяше от:- понижаване себестойността на производствената инфраструктура и технологии (по-бърза възвращаемост на такива капиталови вложения), при едновременно запазване нивата на заетост и заплати ;- и/или чувствителен спад в цените на суровините,тогава ефекта за икономиката щеше да е различен (дори противоположен). При тези фактори, които действат в момента, резултата е : свиване на бизнес активността (поради натиска в/у печалбите и лошите перспективи пред продажбите), от там ->допълнителен спад на нивата на заетост и заплати -> допълнителен натиск в/у търсене и потребление. Оставям на страна въпроса, онова потребление, което би гарантирало устойчива заетост в каква степен, се нуждае от кредитно финансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
всяка крайност към която маймуните се приспособят е вредна /за печатарите/ - защото не можеш да лъжеш маймуните постоянно при едни и същи зададени критерии /аргументи на средата - напр. паричното предлагане/! - затова трябва динамично да се променят зададените критерии /аргументите на средата/, всеки от тях си има и времева оптималност!Та като следствие от това, самата промяна на критериите /аргументите на средата/ издава манипулацията ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Стига сте плашили народа с дефлация, бе. Що да е лошо цените да се понижават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Какво възстановяване? - Безработица 12%, Испания и Гърция над 25%, официално от Евростат: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=teilm020&tableSelection=1&plugin=1. Реалните числа сигурен съм са много по-лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
толкова реално, колкото манипулацията на паричното предлагане на която е пълен резултат!! => Абсолютно реално!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още