IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Поведението на НАТО нарушава споразуменията с Москва

Руският външен министър поиска обяснение от Алианса за решението му да изпрати военни в Източна Европа

15:25 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лавров: Поведението на НАТО нарушава споразуменията с Москва

Руският министър на външните работи Сергей Лавров поиска обяснение от НАТО, след като външните министри на страните от Алианса решиха да изпратят допълнително военни в няколко източноевропейски държави, включително в Литва, Латвия и Естония.

Според Лавров подобно поведение нарушава основни споразумения с Москва. 

Позицията на Москва е, че отношенията между нея и Алианса се регулират от определени правила, включително и от декларацията от Рим и основното споразумение между НАТО и Русия.

С подписаната на 28 май 2002 г. в Рим декларация “Отношенията Русия–НАТО: Ново качество“ се създава постоянно действащ Съвет Русия–НАТО (СРН), в който да се провеждат срещи на ниво министри и началници на генерални щабове. Един от ключовите механизми в СНР е работната ad hoc група срещу тероризма, в която се обсъждат концептуални подходи срещу терористичната заплаха и се развива практическо сътрудничество. Основните решения се взимат на ниво външни министри. 

„Тези споразумения не позволяват настаняването на допълнителни военни сили в Източна Европа“, коментира Лавров. „Що се касае до плановете за засилване на военното присъствие на силите на държавите от НАТО на територията на членовете на този Алианс сред източноевропейските държави, то безусловно ние смятаме, че между Русия и НАТО също действат определени правила, включително Римската декларация, включително основополагащият акт между Русия и НАТО, в съответствие с които не трябва да има постоянно допълнително военно присъствие на територията на източноевропейските държави”, каза Лавров на пресконференция в четвъртък. 

В отговор на критиките, че има засилено присъствие на руски военни в близост до украинската територия, министърът заяви, че Русия има право да пренасочва военните на своя територия. Лавров заяви, че Западът "налива масло в огъня", когато става дума за конфликта.

Руските военни, които са разположени до границата с Украйна, ще се изтеглят към постоянните си бази, едва след като ученията им приключат, обясни още руският външен министър.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още