IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария въведе финансови ограничения за 33 официални лица от Русия

Ограничителните мерки влизат в сила от тази вечер, посочи швейцарският федерален съвет

18:24 | 02.04.14 г. 2
Швейцария въведе финансови ограничения за 33 официални лица от Русия

Правителството на Швейцария въведе ограничения за финансовите операции на територията на Конфедерацията на 33 официални руски представители, срещу които Европейския съюз (ЕС) по-рано наложи санкции във връзка с позицията на Москва за Украйна.

Швейцарският федерален съвет, който включва президента и шестима министри, посочи в комюнике, че въпросните лица няма да могат да използват "швейцарски финансови посредници" за нови сделки, информира Associated Press. Посочените 33 лица няма да могат да прехвърлят каквито и да било активи, които те държат извън ЕС, в швейцарски банки, пише БТА.

Мерките, които влизат в сила от тази вечер, целят "да не се създаде впечатлението, че швейцарският финансов център би могъл да се облагодетелства от санкциите на ЕС", отбеляза федералният съвет.

По-рано през март властите в Швейцария посочиха, че нямат планове за автоматично копиране на санкциите срещу Русия, наложени от ЕС и САЩ. Президентът на страната Дидие Буркхалтер посочи на 18 март пред вестник Neue Zurcher Zeitung, че избистрянето на санкциите "ще отнеме малко време", и че Швейцария "няма да ги приложи точно по същия начин, по който го правят съюза Х или съюза Y".

"Швейцария има добри отношения с Китай, САЩ, Русия и ЕС", припомни президентът, допълвайки, че Берн може да бъде успешен посредник в ситуации като тази".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А швейцарците научиха ли, каква изненада им спретна Путин с рублата тия дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
serafima
преди 10 години
Както и всички други (капиталисти) Швейцария действа избирателно. Май Худорковски нямаше никакви проблеми с неговите капитали. Нито Тимошенко във Великобритания и други европейски държави. Може да се бандит, но трябва да си наш бандит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още