IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси започват с повишения новото тримесечие

Инвеститорите разчетоха позитивно статистическите данни за промишленото производство в ЕС през март

19:32 | 01.04.14 г.
Европейските индекси започват с повишения новото тримесечие

Второто тримесечие на годината започна с повишения за основните индекси на европейските борси. Инвеститорите не се разочароваха от данните за лек спад на промишленото производство в ЕС. Дори напротив - статистиката беше приета като позитивен сигнал за ситуацията в промишлеността, тъй като представянето е най-добро от началото на 2011 година и оценката е, че бизнесът оставя на пътя на възстановяването, пише Market Watch.

Настроение донесоха и данните за трудовия пазар в ЕС. Статистическият институт на общността показа, че безработицата през февруари е 11,9% от трудоспособното население. Данните се разминаха с пазарните очаквания – анализаторите прогнозираха безработица в размер от 12 на сто.

Stoxx Europe 600 записа ръст от 0,61% до ниво от 336,35 пункта. Вчера индексът записа ръст от 02,%, с което записа увеличение на стойността си за тримесечието от 1,8 на сто.

Днес индексът беше подкрепен от финландската компания за производство на минно оборудване и съоръжения за добив на петрол Mesto Oyj. Акциите на компанията поскъпнаха с почти 20%до цена малко над 28 евро за брой след новината, че ръководството обмисля предложение за придобиване, отправено от инженерната компания Wier Group.

Френският CAC 40 достигна до ниво от 4 426,72 пункта, което представлява увеличение от 0,8 на сто. Сред най-големите печеливши днес е Alstom, чиито акции поскъпнаха с малко над 8 на сто до почти 22 евро за брой. Инженерната компания съобщи, че продава част от бизнеса си на инвестиционния фонд Triton за сумата от 730 млн. евро.

В Лондон FTSE 100 отчете ръст от 0,82% до стойност от 6 652,61 пункта. Германският DAX 30 приключи първата сесия за тримесечието с увеличение от 0,5 на сто до ниво на стойността си от 9 603,71 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още