IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за действие от страна на ЕЦБ срещу ниската инфлация?

Инфлацията в еврозоната е на най-ниското си ниво от ноември 2009 година, макар и ситуацията да е далеч от дефлационната спирала на Япония, казват анализатори

18:57 | 01.04.14 г. 5
Време ли е за действие от страна на ЕЦБ срещу ниската инфлация?

Инфлацията в еврозоната достигна до най-ниското си ниво от ноември 2009 година и това все повече увеличава очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще вземе радикални мерки, за да премахне заплахата от дефлация.

Предварителните данни на Евростат сочат, че индексът на потребителските цени във валутния съюз на ЕС се забави до 0,5 на сто, спрямо 0,7% през февруари.

Ситуацията е далеч от дефлационната спирала, обхванала Япония през 90-те години, когато падащите цени свиваха търсенето, а то от своя страна водеше до намаляване на работните заплати и – още по-ниски цени. Все пак намаляващата инфлация е ясен индикатор за икономическите проблеми в региона, отбелязва RTE News.

Инфлацията е в опасната зона от под 1% за шести пореден месец, отбелязва още изданието. В някои страни като Ирландия, Гърция и Кипър се очаква спад на цените, а като цяло в еврозоната цените на промишлените стоки (извън енергийния сектор) записаха незначителен ръст. Това е знак, че търсенето остава слабо.

Тези данни пък носят все по-големи очаквания за реакция от страна на ЕЦБ. Все пак през 2014 година Великденските празници са по-късно през април и за да не пострада туристическият бизнес, институцията може и да поизчака до заседанието си през юни.

Освен намаляване на лихвените проценти, централната банка може да предприеме и други мерки като отрицателни лихви по депозитите или дори и изкупуване на държавни ценни книжа, приложено от САЩ.

През март ЕЦБ остави без промяна основната лихва в еврозоната в размер на 0,25% с мотива, че рисковете от дефлация са още ограничени, макар и инфлацията е да значително по-ниска от поставените лимити от годишна инфлация в размер на 2%.

Дали ще има решение за промяна в лихвата още през този месец гуверньорите на централните банки в еврозоната ще решат на 3 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
smart-ass
преди 10 години
Това което ЕЦБ следва да направи е да погледне какво направи японската банка през последните 2 години. Така и така Европата е тръгнала по японския сценарий, но едва ли ЕЦБ е нужно да чакат 2 десетилетия, преди да решат, че именно чрез валутния курс ще подгонят инфлацията към 2% таргет. Вербалните интервенции по курса на еврото са най-доброто средство, ако питате мен. Но "жабарчето" начело е силно зависим от немските банкери и икономисти; и хич не би се наканил да им причини 3% инфлация в немско, та да може в периферията да има поне 1 - 1.5%. Ето в това се крие икономическият фашизъм на Германия в Европа, "заробена" от система на фиксиран валутен курс. То вече 7 години стават от началото на "брежневския застой". Реално изгубеното десетилетие в Европа ще си се навърти след годинка-две. Пък те нека си го отричат. "Мекушави" централни банкери излязоха тези във Франкфурт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
йосиф
преди 10 години
бро какво да направи ецб ... няма по трудно лечение от дефлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
йосиф
преди 10 години
бро какво да направи ецб ... няма по трудно лечение от дефлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Не е закъсняла, проинфлационни мерки не са необходими. Разтеж на крилете на инфлацията не е необходим, не е устойчив.Ако някъде , където имаме голяма дупка в балансите, то може там да се пипне (да се купи някой инструмент по номинал, да се финансира), но не и масово наливане на пари, което ще доведе до ръст на определени активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
lyusien
преди 10 години
Не само че е време но Е Ц Б е закъсняла Липсва и решителност което е загуба за Европа Жалко Продължавам да мисля че Е Ц Б е бледо копие на Федералния резерв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още