IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Меркел се опита да замаже дипломатическия гаф на Волгфганг Шойбле

Германският финансов министър сравни действията на Путин с тези на Хитлер

17:34 | 01.04.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	На редица протести в Украйна Путин вече бе сравнен с Хитлер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На редица протести в Украйна Путин вече бе сравнен с Хитлер. Снимка: Ройтерс

По време на еврокризата германският министър на финансите Волфганг Шойбле си спечели репутацията на майстор на думите, изричайки много неща, без да каже нищо конкретно. В Кримската криза обаче политическият ветеран започна да говори открито и сравни руското анексиране на Крим с методите на Хитлер. „Такива методи предприе и Хитлер в Судетската област", заяви министърът на финансите по време на дискусия със студенти в неговото министерство. „Всички знаем това от историята", пише германското издание на Wall Street Journal.

„В някакъв момент ситуацията се усложнява и Путин решава, че сега е моментът Крим да бъде превзет завинаги. Като основание той изтъква, че там се намира руският Черноморски флот. Путин си е казал: ситуацията в момента е подходяща. След което руският президент изпраща войски до украинската граница, за да покаже, че може да се намеси". По този начин Шойбле е описал ситуацията пред около 50 ученици, които присъствали на откриването на изложба, посветена на ЕС.

Шойбле е вторият високопоставен политик от Запада, който прави открито подобно сравнение. Неотдавна бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън вече получи доста критики именно за подобно изказване. Тя направи паралел между Крим и "онова, което е правил Хитлер през 30-те".

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел се опита да ограничи щетите, които може да бъдат причинени от министъра ѝ. „Не искам по никакъв начин дипломацията да бъде застрашена от тромави сравнения. Смятам, че случаят с анексирането на Крим е единичен случай сам по себе си", каза Меркел по време на пресконференция  след срещата със сенегалския президент Маки Сал. И в момента тя имала много за вършене по отношение на конфликта.

През 1938 г. нацистка Германия окупира Судетската област и я анексира към Райха. Стъпката се възприема като провал на политиката на помирение на Западните сили, които тогава се опитват да предотвратят една евентуална война, като правят отстъпки пред Третия райх. Само няколко месеца по-късно Вермахтът окупира останалата част от Чехословакия. Под натиска на Хитлер Словакия се отделя и става „васал“ на Берлин.

В речта си пред учениците Шойбле е имал предвид мотивите на Владимир Путин. Руският президент оправдава анексирането на полуострова с мотива, че руските граждани са се страхували за живота и здравето си. "По подобен начин се аргументира Хитлер през 1938 г., че трябва да защити немскоезичното население в Судетите”, е заявил финансовият министър. 

Сравнения между политиките на Путин и Хитлер са проблематични и по друга причина. Братът на руския лидер е загинал по време на германската обсада на Ленинград. Засега обаче изказването на Шойбле изглежда не е нанесло вреда на германо-руските отнишения. Както съобщава пресслужбата на федералното правителство, Меркел и Путин са говорили по телефона отново в понеделник.

„Руският президент е информирал канцлера за уредено от него частично изтегляне на руските войски от източната граница на Украйна", се казва в изявлението. В допълнение са били обсъдени по-нататъшни стъпки за стабилизиране на ситуацията в Украйна и Приднестровието. Двете страни ще продължат да поддържат оживен контакт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 23 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Абе пич, каква Антанта те гони в навечерието на ВСВ ? Нещо си се пообъркал.Че Хитлер няма да се спре става ясно не когато влиза в Полша, а когато след анексията на Судетите поглъща и цяла Бохемия. Хайде попрочети малко повечко история. Да не говорим, че по онова време Мусолини вече е затънал в Африка. Факт е, че освен холокост срещу евреите, е имало и ленинградска блокада - виж колко са измрели, уморени от глад. Факт е, че и англосаксонците заличават Дрезден до степен, щото две седмици да не могат да погребат мъртвите и да ги горят на гигантски скари по площадите. Реално Ленинград и Дрезден са две от културните перли на Европа. Замисли се кой е имал интерес от случилото се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 10 години
Аз не разбирам защо има толкова негативни коментари на сравнението на германския министър. Това, което е казал е абсолютно точно - достатъчно е да попрехвърли човек малко литература по повод Судетската област, Австрия и Чехия непосредствено преди старта на ВСВ с инвазията в Полша. И може брат му да е умрял при обсадата на Ленинград (тук малко ми бягат сметките, защото Путин е 1952 г. и няма как да помни това, но да кажем, че все пак изпитва някаква неприязън), но това не му дава право да използва нацистка аргументация, именно защото в крайна сметка се приравнява на Хитлер.Колегата SSIW не е прав само за едно - че тогава са си мислели, че това е шега. Не - не са си мислели така, а са се надявали да спре след Чехия и Австрия. Затова и с инвазията в Полша става кристално ясно, че той няма да спре. При това Полша в онзи момент е била съюзник на Англия, докато Чехия и Австрия не са били част от Антантата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
прав си-например втората война за Фолкландските острови. Или пък войната в Македония:) Или-в Либия....а какво ще кажеш за войните в Ирак? Или Афганистан(дето скочи производството на опиум няколко пъти след като махнаха талибаните).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 7
SSIW
преди 10 години
Ами писал си, че великите сили са си мислили, че "той се шегува", аз ти казвам, че е било тъкмо обратното: съвсем на ясно са били какво прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
lyusien
преди 10 години
До 2 Я стига аз цитирам само фактите Всяко зло може да бъде избегнато Нужно е желание и деиствие навреме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Великите сили помислиха че тои се шегува и не предприеха нищо Когато през 1939 нападна Полша те се замислиха но продължиха да не правят нищо----------------------Достатъчно е само да попрехвърлиш една-две книги (художествена литература, не е нужно дори да бъде специализирана), от периода преди ВСВ, за да разбереш, че и за средностатистическия човек от тая епоха е било ясно, че войната е не-из-беж-на. Изводите и аналогиите, които произтича от това обстоятелство ги оставям на теб;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 17
lyusien
преди 10 години
А не е ли вярно това което са казали Шойбле и Клинтан Точно под предлог че се нарушават правата на етническите немци във Австрия и Чехословакия Хитлер ги анексира Великите сили помислиха че тои се шегува и не предприеха нищо Когато през 1939 нападна Полша те се замислиха но продължиха да не правят нищо Но когато през 1940 превзе за кратко време Франция и натика англииския експедиционен корпус в морето краи Дюнкерк те разбраха че не се шегува и усмивките им изчезнаха Но беше твърде късно Каква е разликата сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още