IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийските банки са най-застрашени от "руския риск"

Най-сериозни опасения предизвикват руските експозиции на Raiffeisen Bank, посочва в свой анализ Fitch Ratings

16:18 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австрийските банки са най-застрашени от "руския риск"

Австрийските банки са най-застрашени от възможните увеличени санкции срещу Русия (т. нар. "руски риск") чрез своите местни дъщерни дружества, посочва в свой анализ Fitch Ratings. Оценката на кредитната агенция отразява продължаващо, макар и към момента някак приглушено, напрежение между Москва и Запада след анексирането на Крим.

Австрийският банков сектор има най-големите експозиции в руската икономика спрямо собствения капитал сред конкурентите си от еврозоната. Според анализа на Fitch под най-значителен натиск се намира Raiffeisen Bank International, чиято експозиция в Русия е оценявана на 20 млрд. евро. Равнището е 2,2 пъти по-високо от основния капитал, проектиран чрез т. нар Fitch Core Capital (FCC) – по-широк измерител за обема на активите.

Включвайки и активите на заемодателя в Украйна, съотношението се изкачва до 2,8, което е "доста високо", се посочва в документа.

Втората потенциално най-засегната от политическите проблеми в Източна Европа банка е UniCredit Bank Austria. Активите на компанията в Русия са 1,2 пъти над FCC. Въпреки това нейните евентуални загуби вероятно биха могли да бъдат покрити от италианската UniCredit, при която съотношението е относително ниско - в размер на 0,4.

"Дори ако се добави и Украйна, обемът все пак би бил малко под половината от FCC", се казва още в анализа на агенцията.

Измерени в глобален план, експозициите на банките в Русия са били в размер на 242 млрд. долара към края на третото тримесечие на миналата година. Fitch Ratings базира анализа си на най-новите налични данни от Банката за международни разплащания.

Повече от три четвърти от средствата са били на финансови компании от Европа. Банките в Северна Америка са били отговорни за 16% от експозициите, докато азиатско-тихоокеанският регион – за едва 7 на сто.

Що се касае само до американските банки, техните активи в Русия възлизат на 37 млрд. долара, което е "една много малка сума за този сектор", пише още в доклада на Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още