IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната рискува да загуби своя привлекателен облик

Постигането на излишък по текущата сметка не е изцяло добра новина, пише Financial Times

13:45 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната рискува да загуби своя привлекателен облик

Междувременно големият излишък на Германия ѝ навлича международни критики с аргумента, че нейната консервативна икономическа политика задушава съседните държави, въпреки че тази представа е оспорвана ожесточено в Берлин и Франкфурт.

Преминаването на страните от периферията на еврозоната от сериозен дефицит към излишък обаче повиши доверието на глобалните инвеститори в тяхната стабилност. "Това е от огромна  важност за държави като Испания - то показва, че те вече не  разчитат да бъдат финансирани от останалата част на света", казва Жил Мук, европейски икономист в Deutsche Bank.

Излишъкът е и знак, че реформите работят - Испания, Ирландия и Португалия предприемат важни структурни, или дългосрочни ходове за постигане на излишък по текущата сметка, а Италия - в по-малка степен, според изследване на германската банка.

Резултатът бе намаляване на цените на кредитирането за страните от периферията на еврозоната до исторически ниски равнища. Повишаването на доверието в еврозоната обаче повиши и курса на еврото до обезпокоително високи нива.

Странични ефекти от еврото

Марио Драги твърди, че еврозоната не е на ръба на една опасна дефлация в японски стил. Поскъпването на еврото обаче прави инфлацията още по-ниска и изявления от последните дни на членове на управителния съвет на ЕЦБ показват нарастващо безпокойство  във Франкфурт. Намеците за по-нататъшни политически действия говорят за съгласувани призиви за понижаване на лихвите.

Йенс Вайдман, президентът на твърдолинейната германска централна банка, заяви, че не изключва възможността за т. нар. количествено облекчаване, или купуване на активи в големи размери, от ЕЦБ като допълнение към конвенционалната политика с  лихвените проценти. Количественото облекчаване ще понижи дългосрочните лихвени проценти, което ще отслаби единната валута.

Еврозоната не е неизбежно обречена да стане жертва на собствения си успех. С възстановяването на вътрешното потребление, излишъкът по текущата сметка би трябвало да намалее. Освен това икономическата история ни показва, че излишъкът по текущата сметка не бива да бъде съпътстван от поскъпване на съответната валута. Япония отчиташе излишък през по-голямата част от първото десетилетие на това столетие, но въпреки това йената значително се обезцени.

Важното за една валута във финансовата система на 21-и век е структурата на инвестиционните потоци. В случая с Япония йената бе използвана изключително много за спекулативни търговски операции - взимане на кредити в тази валута при ниски лихвени  проценти с цел инвестиране на даващи по-голяма доходност активи.

През последната година огромните инвестиции в акции и облигации от еврозоната тласнаха курса на еврото нагоре. Ако настроението обаче се промени, то потоците може да потекат  в обратна посока. Януари стана първият месец, през който неевропейците са изтеглили повече пари от европейски акции, отколкото са вложили, откакто Драги обеща през юли 2012 година  да направи каквото е необходимо, за да спаси еврозоната, показват изчисления на Deutsche Bank. Периодът, през който излишъкът по текущата сметка ви прави да изглеждате добре, си има край.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още