IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната рискува да загуби своя привлекателен облик

Постигането на излишък по текущата сметка не е изцяло добра новина, пише Financial Times

13:45 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната рискува да загуби своя привлекателен облик

Рекордна безработица, икономики, които излизат колебливо от най-тежката криза от 1945 година, рискове от дефлация плюс възможна война за Украйна по източните граници на Европейския съюз: какво толкова привлекателно в еврозоната видяха тогава пазарите напоследък, пита в свой анализ за Financial Times Ралф Аткинс.

Потоци от пари заляха пазарите на акции и дългове на засегнатите от кризата страни от периферията на еврозоната. В края на март еврото е с 15% по-скъпо в сравнение с най-ниската си стойност от средата на 2012 година, което създава проблеми за президента на Европейската централна банка Марио Драги. 

Едно възможно обяснение е, че при всичките неволи на еврозоната, нейните активи изглеждат привлекателни в сравнение с други части на инвестиционния свят - било то изпадналите в затруднено положение страни с нововъзникваща пазарна икономика  или надценените американски акции. Нещо повече, еврозоната е пример за рязък положителен обрат; нека не забравяме, че тя бе на път да се разпадне само преди по-малко от две години.

Лошите данни за икономическия растеж и инфлацията във водещите новини също така прикриват една важна промяна, която обаче не остана незабелязана за финансовите пазари: еврозоната постигна безспорно излишък по текущата сметка, като изнася повече стоки и услуги, отколкото внася. Официални данни от този месец показаха, че излишъкът през последното тримесечие на 2013 г. е достигнал 3% от брутния вътрешен продукт - най-високото си равнище от въвеждането на еврото през 1999 година.

Забравете Китай

Забравете излишъка на Китай. търговският излишък на еврозоната ще бъде приблизително също толкова голям (като дял от БВП) поне няколко години, според прогнози на Международния валутен фонд. Един урок от последните седем години е, че текущата сметка и фискалният баланс са важни като показатели за финансовата  стабилност, включително в даден валутен съюз. Преди 2008 година големият дефицит на икономиките от Южна Европа бе пренебрегван и това имаше катастрофални последици. Сега инвеститорите  определят уязвимостта на нововъзникващите пазарни икономики в съответствие с размера на техния дефицит по текущата сметка.

Еврозоната има излишък, отчасти защото нейните икономики са в толкова катастрофално положение. Вносът намаля рязко в резултат на колапса на вътрешното търсене. Положението с излишъка освен това изглежда в по-добра светлина благодарение на парите,  изпратени в родните им страни от имигрантите, избягали в търсене на работа на друго място - нещо, което е особено важен фактор за Португалия.

Последна актуализация: 21:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още