IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските борси не намериха единна посока

Данните за инфлацията "неудобна и неприятна новина за ЕЦБ", твърди анализатор

19:25 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eвропейските борси не намериха единна посока

Европейските фондови пазари приключиха сесиите си на различни нива в понеделник, след като по-голям от очаквания спад на инфлацията в еврозоната отново разпали страхове от дефлация, като добави по този начин повече натиск върху Европейската централна банка да облекчи монетарната политика на заседанието си в четвъртък.

Инфлацията в еврозоната се забави през март, спадайки до най-ниското си ниво от ноември 2009 г. насам според последните данни на Евростат. Индексът на потребителските цени за 18-членния блок нарасна с 0,5% на годишна база след ревизираното покачване от 0,7 на сто през февруари. Пазарният консенсус бе заложил на увеличение от 0,6%, предава WBP Online.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги последователно уверяваше през последните дни борсовите участници, че еврозоната няма да допусне дефлация, но и че централната банка е готова да действа, ако е необходимо. Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight, нарече данните за инфлацията "неудобна и неприятна новина за ЕЦБ" и заяви, че решението в четвъртък ще бъде решително.

"Въпреки това, общото впечатление, което получаваме от коментари от служители на ЕЦБ, е, че те не вярват, че обстоятелствата ще изискват политически действия на този етап“, добави той.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0,4% до 335,17, но все още остава под рекордното си равнище от 335,94 пункта.

Благодарение на „ралито Ренци“ водещият индекс на борсата в Милано MIB  е пред второто си най-добро представяне в историята си. От края на декември насам той е нараснал с 14% и в понеделник с 21 685 пункта маркира тримесечен връх.

Бенчмаркът бе окрилен от солидната печалба за Novartis AG с ръст от  3,8%, след като производителят на лекарства заяви, че ще закрие своята пробна версия на лекарство за сърце заради добрите резултати досега.

На по-високо равнище, с ръст от 4%, приключи сесията и ING Groep NV, след като холандската банка заяви, че ще продължи да плаща дивиденти през 2015 г.

Водещият индекс на Великобритания FTSE 100 се сви с 0,3 на сто до 6598,37 пункта, а германският DAX 30 също спадна с 0,3% до 9555,91 пункта. Френският индекс CAC 40 бе повлиян от изборните резултати във Франция, които вероятно ще доведат до правителствени промени, и се сви с 0,45% до 4391,50 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още