IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции приключиха без ясна посока

По-ниските цени на суровините засегнаха акциите на добивните компании, а решение на Фед повлия негативно на банковите книжа

19:15 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции приключиха без ясна посока

Акциите на Стария континент приключиха смесено днешната търговия, като по-ниските цени на суровините засегнаха акциите на добивните компании, а решение на Федералния резерв повлия негативно на банковите книжа, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 приключи без изменение, след като се колебаеше по време на сесията, като банковите акции, които имат голямо тегло в него, както и книжата на компаниите от сектора на основните суровини, компенсираха повишенията по други позиции.

Британският FTSE-100 се понижи с 0,3% до 6 588 пункта, германският DAX прибави 0,03% до 9 451 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,1% до 4 379 пункта.

Европейските банки бяха засегнати от решение на Фед, което блокира някои програми на банки, опериращи в САЩ, за по-високи дивиденти и обратни изкупувания. Централната банка на САЩ отхвърли плана на Citigroup за обратно изкупуване на 6,4 млрд. акции, посочвайки, че банката не е подготвена да се справи с потенциална криза. 

Бяха блокирани и плановете на американските поделения на HSBC, Royal Bank of Scotland and Banco Santander. Акциите на HSBC се понижиха с 0,5%, а тези на RBS – с 1,5%.

Представянето на европейските акции е на фона на смесената търговия в Азия и пониженията в САЩ в началото на сесията.

Данните от САЩ показаха, че ревизията на растежа в САЩ за последното тримесечие на 2013 г. (от 2,4% на 2,6%) е по-малка от очакваното, а молбите за помощи при безработица са намалели за последната седмица с 10 хил. до 311 000 броя - ниво, което е близо до 4-месечно дъно. 

Междувременно МВФ обяви, че е подписан договор за спасителен заем за Украйна на стойност 14-18 млрд. долара под формата на стендбай споразумение. 

Данните за продажбите на дребно във Великобритания надхвърлиха очакванията, както при хранителните, така и при нехранителните стоки, което показва, че потребителите се чувстват по-уверени за икономическото възстановяване на Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още