IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индекси в Европа се повишиха за втори пореден ден

Опасенията на инвеститорите относно случващото се около Украйна изглежда отшумяват

20:05 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите индекси в Европа се повишиха за втори пореден ден

Европейските акции затвориха на положителна територия за втори пореден ден. Това се случи на фона на надеждите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Китай могат да предоставят още парични стимули, за да стимулират икономическия растеж, пише CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,6 на сто до 1 318,73 пункта, достигайки най-високата си стойност от 12 март. Лондонският бенчмарк FTSE 100 на практика остана без промяна. Той се повиши едва с 0,01% до 6 605,3 пункта.

В Германия DAX 30 нарасна с 1,18% до 9 448,58 пункта. Френският борсов измерител САС 40 добави 0,94% към стойността си до 4 385,15 пункта. В Испания IBEX 35 е нагоре с 1,5% до 10 140,8 пункта.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман, който е и член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, каза, че не е изключено банката да стартира програма за количествени улеснения, след като се опитва да се пребори с ниската инфлация.

Икономистите очакват, че Китайската централна банка може да намали размера на задължителните резерви, след като мартенските данни за производствената активност в Поднебесната империя разочароваха.

Същевременно опасенията на инвеститорите относно случващото се около Украйна изглежда отшумяват. Това се случи, след като западните държави може и да не наложат допълнителни сакции освен ако президентът на Русия Владимир Путин не превиши правомощията си над Крим.

Американският президент Барак Обама препоръча на лидерите на Европейския съюз да намалят енергийната си зависимост от Русия, въпреки че не могат да разчитат изцяло на САЩ.

Акциите на Lloyds Banking Group PLC се понижиха с близо 5%, след като британското правителство съобщи, че продаде още от своя дял в спасяваната банка. Става дума за 7,5% от капитала на кредитора на стойност около 6,9 млрд. долара.

Книжата на Standard Life поевтиняха с 0,36 на сто, след като британският застраховател официализира сливането с Ignis Asset Management за 643,71 млн. долара.

Mediaset повиши с 3,82% капитализацията си до 4,02 евро за акция, след като компанията се върна към печалбата, благодарение на съкращаване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още