IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси празнуват мини завръщане

Надеждите за мерки за стимулиране на икономиката в Китай неутрализираха страховете за Украйна

19:25 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси празнуват мини завръщане

Европейските акции приключиха борсовите сесии с резки скокове във вторник след излизането на новите данни за германската бизнес активност, надеждите за мерки за стимулиране на икономиката в Китай и по-слаб фокус върху Кримското напрежение, предава CNBC.

Панeвропейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 1,3% във вторник до 1 309,85 пункта, следвайки най-новите данни от германския инстутит за икономически изследвания Ifo.  Индексът, изчисляван от института на базата на анкети сред над 7 хил. компании, се е понижил до 110,7 пункта от 111,3 пункта през февруари. Анализатори очакваха индексът да запише спад до 110,9 пункта.

Същевременно обаче се е подобрила оценката за настоящите условия за бизнеса – съответният подиндекс се е повишил до 115,2 пункта от 114,4 пункта при очакван минимален ръст до 114,5 пункта. Германските бизнес организации предупреждават, че ако санкциите за Русия бъдат разширени заради анексирането на Крим, ще пострадат над 6 хил. германски компании.

Засега правителството на най-голямата европейска икономика е против налагането на тежки санкции, но в петък канцлерът Ангела Меркел коментира, че евентуално спиране на газовите доставки от Русия биха могли да се компенсират с американски шистов газ.

Вчера Bundesbank прогнозира, че през първото тримесечие на годината икономическият растеж на Германия ще бъде изключително силен, съобщава Bloomberg. Централната банка обаче също се опасява, че през второто тримесечие икономическата експанзия ще се забави заради ситуацията в Украйна и напрежението между Запада и Русия.

„Германският бизнес се опасява от евентуалното икономическо въздействие от Кримската криза, но не е шокиран“, посочва Ifo в съобщението си.

Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското си ниво от повече от 4 години през февруари, оставайки под целевото равнище на Английската централна банка (АЦБ), съобщава CNBC.

Индексът на потребителските цени отчете ръст от 1,7% на годишна база спрямо постигнатите през януари 1,9 на сто. По-лекото поскъпване на цените, което е в съответствие с пазарните нагласи, облекчи част от засиления натиск върху домакинствата.

Най-голям натиск върху цените през февруари са оказали пониженията при транспорта, провокирани от поевтиняването на бензина.

Измерена на месечна база, британската инфлация нарасна до 0,5% през февруари в сравнение с отчетените месец по-рано 0,6 на сто.

Германският водещ индекс DAX също приключва на зелена територия – с ръст от 1,6 на сто до 9 338 пункта.

Междувременно членът на съвета на Европейската централна банка Йенс Вайдман заяви, че не е изключено да предоставя допълнителни стимули в подкрепа на еврозоната, тъй като тя се възстановява от дълговата криза бавно.

Британският индекс FTSE 100 приключи сесията с ръст от 1,2 на сто, неутрализирайки част от спада си в понеделник, когато отчете най-ниско равнище от седем седмици насам.

Френският CAC 40 се повиши с 1,59% до 9338,40 пункта, а IBEX 35 отчете нарастване от 0,78% до 9990,50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още