IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът втърдява тона си срещу Русия*

САЩ налагат нови санкции, според Ангела Меркел групата на Г-8 е в несъстоятелност, а Путин въвежда контрамерки

17:49 | 20.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Западът втърдява тона си срещу Русия*

Заради Кримската криза САЩ са взели решение за по-нататъшни санкции срещу Русия. Ще бъдат наложени нови наказателни мерки срещу руски правителствени служители и една руска банка, заяви американският президент Барак Обама във Вашингтон, цитиран от Ройтерс. В допълнение вече била отворена вратата за прилагане на санкции срещу цели сектори от икономиката. 

„Съединените щати днес поемат по пътя на налагане на допълнителни разходи за Русия", каза Обама в изявление на Южната морава на Белия дом, преди да тръгне на посещение до Флорида. 

"Това са възможности за избор, които руското правителство направи, избори, които са били отхвърлени от страна на международната общност", добави  той. 

Обама заяви също, че е подписал нова заповед, която ще му позволи да налага санкции на руски промишлени сектори, включително износа на енергия - стъпка, която значително ще затегне икономическия натиск върху Русия.

Администрацията на американския президент обяви в понеделник налагането на санкции срещу седем руски официални лица, включително и няколко близки съветници на президента Владимир Путин, както и срещу сепаратистки фигури в Крим. Заповедта, подписана от президента Обама, положи правните основи за наказване на руски компании, участващи в търговията с оръжие, както и други длъжностни лица, които работят с руското правителство.  

Новите санкции, които са били съгласувани с очакваното налагане на нови санкции от страна на Европейския съюз, задълбочават конфронтацията между Запада и Русия. Въпреки това остава неясно дали това ще спре Русия, която се опитва бързо да анексира провинцията след референдума миналата неделя.

Според френския президент Франсоа Оланд пък Европейският съюз отказва да участва в срещата на върха ЕС-Русия през юни. Както съобщава информационната агенция AFP, Оланд обяви решението преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел. В допълнение ЕС ще разшири списъка си със санкции и трябва също така да изготви нови икономически санкции. 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Брюксел вече е готов да наложи икономически санкции на Русия, след като блокирането на преговорите и замразяването на авоарите на руски и украински дипломати все още не дават резултати.

Според Меркел заради ситуацията в Украйна групата на Г8 в момента е в несъстоятелност. Именно Русия е домакин на следващото заседание в Сочи, което е планирано за юни тази година. Провеждането му обаче е поставено под въпрос.

Днес или утре лидерите на ЕС ще изразят ясна позиция, уточни Меркел. В рамките на два дни лидерите на страните членки ще обсъдят в Брюксел налагането на санкции срещу Русия във връзка с Кримския въпрос.

Германският канцлер подчерта, че е възможно списъкът с хора, които имат забрана да пътуват извън рамките на общността, да бъде разширен, пише Washington Post. ЕС и САЩ вече наложиха ограничения на определени длъжностни лица от Русия и Крим, свързани с референдума за отделяне на спорния регион от Украйна и анексирането му към Москва.

Меркел е категорична, че случващото се ще има последствия за политическите отношения между Русия и ЕС.

„Що се отнася до отношенията между Германия и Русия в момента преценяваме дали да участваме в предвидената за април двустранна среща“, заяви тя. 

В отговор на американските санкции срещу руски политици и държавни служители Москва заяви от своя страна, че слага „входни бариери“ срещу американски служители. Сред тях са девет политици, като републиканският сенатор Джон Маккейн и председателят на Камарата Джон Бейнър, обяви Ройтерс, позовавайки се на Министерството на въшните работи в Москва.

*Актуализирано в 18.10 часа с информация за контрамерките на Русия.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
аз не знам защо чича ти Путин не им врътне крана на Европа и да го пренасочи кам Китай Индия, Бразилия, Африка и т.н. да им изхвърли доларите и американските облигаций на кендзефите и точка. *** отворените са EUто и USAта и ако Китайците напраат същото аре честито с американския дълг ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
да де, ама не е само Косово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
rover
преди 10 години
А, май никой досега не написа никъде какви ще са не санкциите, а последствията. Като например - ние знаем за предстоящ терористичен акт, ама няма да кажем. Ние можем да сдържаме Афганистан, ама вече не. Досега ви викахме да разговаряме и обсъждаме едно-друго, сега - без вас. Не може да се подпише договор за отказ от ядрено оръжие срещу гаранция за интегритет, и после - хоп, ама то мина време и вие махнахте Янукович - вече не важи. А докога важи - докато имаме наша марионетка да управлява, ако не - правим каквото си знаем. И Косово било прецедент - а Косово беше спазарено срещу развързване ръцете на Русия в Кавказ. Сега става 2 на 1 за Русия - тя вече дължи услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
:)ама удари ли по масата подобаващо? Щото иначе не го броим!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
energetik
преди 10 години
Абсолютен ПР на Обама - САЩ щели да наложат енергийно ембарго - ха-ха!!!Че те внасят ли изобщо руски нефт?Само остава да им наложи и оръжейно ембарго :)Друг е въпросът ако Европа спре да купува руска енергия - ама нищо подобно не се очертава за сега!Ако иска сериозно да ги удари САЩ трябва да им блокира банковите транзакции и да им спре интернета - ама това вече си е война, тъй че едва ли ще посмеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
Jorkata
преди 10 години
Западът втвърдява тона си срещу Русия... а Русия си втвърдява *** за Запада... :) BMW - в заглавието има правописна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
Сините камъни
преди 10 години
Путин им каза в прав текст!ЕС, САЩ и НАТО изземат функциите на ООН.Май се престарават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още