IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова агенция ще затваря неплатежоспособните банки от еврозоната

Споразумението между страните от валутния блок предвижда даване на водеща роля на ЕЦБ

12:24 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова агенция ще затваря неплатежоспособните банки от еврозоната

Преговарящите от Европейския съюз (EC) постигнаха споразумение за изграждането на нова агенция към широко обсъждания банков съюз, която ще затваря неплатежоспособните банки. Планът включва и обособяването на фонд, който да спомогне за покриването на разходите, съобщава Ройтерс.

Среднощните разговори между Европейския парламент и страните от еврозоната затвориха втория етап от диалога за банковия съюз след надзора от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Детайлите по споразумението са описани по-подробно в проекта, който предстои да бъде представен публично. Въпреки това основата бе потвърдена от хора, участващи в преговорите.

Съгласно постигнатия компромис от преговарящите страни фондът ще бъде изграден на базата на средства, взимани от банките в еврозоната. Срокът на изграждане на структурата ще бъде 8 години, а не 10, каквито бяха първоначалните планове.

Сделката предвижда също даване на водеща роля на ЕЦБ, която ще участва дейно в закриването на неплатежоспособните банки. Според резолюцията това ще направи по-трудно отлагането на процеса във времето от политиците в отделните държави.

През декември 2013 г. финансовите министри на страните-членки на ЕС постигнаха договореност за създаването на банков съюз. Решението бе взето след продължили близо 12 часа преговори в Брюксел.

Ключовият пункт по споразумението бе Единният механизъм за решаване на проблеми (Single Resolution Mechanism – SRM), позволяващ закриването на банки на ръба на банкрута и създаването на режим за защита на вложителите. Правилата на съюза ще бъдат задължителни както за 18-те страни от еврозоната, така и за останалите 10 държави от ЕС, използващи собствена валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още