IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия няма и не може да има планове за нахлуване в Югоизточна Украйна

Москва ще се съобрази с решението на гражданите на Крим, заяви руският външен министър

19:02 | 14.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лавров: Русия няма и не може да има планове за нахлуване в Югоизточна Украйна

Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточната част на Украйна, категоричен беше руския външен министър Сергей Лавров след срещата си с държавния секретар на САЩ Джим Кери.

В Крим на този етап наблюдаваме отсъствие на сериозно нарушение на правата на населението, именно защото са били взети допълнителни мерки и има „решимост да не бъде повторено случилото се на Майдана”, коментира още Лавров и осъди случилото се в Донецк, където след сблъсък на два митинга – про и антируски, загина човек.

Русия ще уважи волята на хората на предстоящия референдум в Крим, допълни още външния министър. Той се позова на записаното в Устава на ООН право на всеки един народ да се самоопредели. Каква ще бъде реакцията на Москва ще стане ясно, когато бъдат оповестени резултатите от допитването.

„Да спекулираме сега е безсмислено, трябва да изчакаме резултатите”, обясни Лавров.

Руският външен министър обясни, че Русия и Запада не споделят общи позиции как да бъде решена кризата в Крим, допълва още CNN. Попитан дали са обсъдили санкции срещу Москва, Лавров обясни, че Джим Кери не е представил никакви „заплахи срещу Русия”. Той обаче е наясно за обсъжданите от Вашингтон и ръководствата на държавите от ЕС санкции, свързани с кризата в Крим.

„Уверявам ви, че нашите партньори разбират, че санкциите ще бъдат непродуктивни и те няма да улеснят взаимните интереси”, коментира още дипломат №1 на Русия.

Лавров и Кери се срещнаха четири пъти през последните седмици и ежедневно обсъждат ситуацията по телефона, припомнят още от CNN.

Референдумът в Крим обаче се определя като незаконен от САЩ и ЕС. Американският президент Барак Обама обясни, че Европа и САЩ ще останат единни по отношение на суверенитета на Украйна. „Ние продължаваме да вярваме, че може да бъде намерено дипломатическо решение за Украйна”, обясни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
https://***.youtube.com/watch?v=iej-kuaN1MgГерманците как осмиват Майдана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още