IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът предлага замяна на "тройката" кредитори

Международните кредитори, които спасиха няколко европейски държави, са организация с неясна правна основа, действаща без демократичен контрол, според ЕП

11:08 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Европарламентът предлага замяна на "тройката" кредитори

Европейският парламент (ЕП) призовава за създаването на специален паричен фонд на Европейския съюз (ЕС), който да замести „недемократичната тройка международни кредитори” на затруднени държави”, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

В необвързващ доклад, който беше гласуван снощи, евродепутатите заложиха създаването на европейски паричен фонд като дългосрочна цел, която обаче ще изисква промяна на договорите за ЕС.

Според Европарламента „тройката” международни кредитори, които спасиха няколко европейски държави от фалит – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), представлява организация с неясна правна основа, действаща без демократичен контрол от страна на парламента.

ЕП също така обвинява финансовите министри на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) в безотговорност, тъй като те взимат решенията за размера на спасителните планове и програмите за строги икономии.

„Тройката много напомня на тримата мускетари, които всъщност са четирима. В случая четвъртият е Еврогрупата, която взима решенията”, коментира френският евродепутат Силви Гулар по време на дебата за групата международни кредитори.

В гласувания доклад евродепутатите призовават Еврогрупата и Съвета на ЕС да поемат пълна отговорност за работата на „тройката”. Депутатите настояват също така председателят на Еврогрупата да бъде изслушван от Европарламента и представители на националните парламенти на страните, на които е отпусната спасителна помощ.

Депутатите призовават и за проверки и „прозрачна оценка” на възлагането на поръчки на външни консултанти без провеждането на търгове, както и на много високи такси, които са плащани за консултантски услуги и оценки. Отделно се настоява и за проверка за конфликт на интереси.

Миналата година изданието публикува информация, според която няколко от големите консултантски и одиторски фирми са били наемани с договори за милиони и често без провеждането на публични търгове да участват в процеса по спасяването на държави от еврозоната, независимо от потенциалния конфликт на интереси.

Членовете на ЕП искат също Европейската комисия да преразгледа своите дейности в рамките на тройката и да представи доклад до края на 2015 г. за "икономическите и социалните последици от коригиращите програми в Гърция , Португалия, Ирландия и Кипър”.

Докладът призовава за ново преструктуриране на дълга на Гърция и по-справедлива сделка за дълга на Ирландия.

Евродепутатите считат, че е обърнато твърде малко внимание на „облекчаването на негативното икономическо и социално въздействие на стратегиите за приспособяване на страните”.

Депутатите изразяват и тревогите си след изслушването на бившия председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който в момента е кандидат за най-високия пост в ЕК. Според него Еврогрупата е одобрявала препоръките на международните кредитори без да отдава сериозно внимание на последиците от приетите мерки.

„Това признание хвърля тревожна светлина върху „техническото консултиране” и ролята на Еврогрупата”, заявяват депутатите.

Повече за икономическата ситуация в Европа вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още