IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И във Великобритания спорят за нормативно определяните цени на тока

Анализ на IPPR показва, че правителственият пакт с големите енергийни фирми в страната ще доведе до загуба на 20 хил. работни места

13:05 | 15.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И във Великобритания спорят за нормативно определяните цени на тока

Нормативно определяните цени на електричеството всъщност могат повече да навредят, вместо да помогнат, показва анализ, публикуван от британското издание The Telegraph.

Според цитиран доклад на мозъчния тръст IPPR споразумението между правителството и шестте големи енергийни фирми във Великобритания за намаляване на сметките за ток с 50 паунда за домакинствата ще доведе до загуба на 20 хил. работни места, а над 50 хил. домове няма да бъдат обхванати от програмата за подобряване на енергийната ефективност.

В края на миналата година големите участници в британския енергиен сектор се съгласиха да намалят цените за сметка на изпълнението на екологичните цели, предвидени в националната схема за екологични задължения на енергийните фирми. Целта на схемата е подобряване на енергийната ефективност на британските домове, като са предвидени различни мерки за подмяна на изолацията, дограмите и т.н.

Отмяната на задълженията ще намали и броя на работещите в този сектор, защото 54 хил. домакинства няма да бъдат обхванати от програмите, показва проучването на  IPPR. По данни на местните власти вече има спиране на работата по 49 схеми на територията на цялата страна.

„Най-добрият начин за намаляване на сметките на домакинствата е инвестиране в инсталации и енергийна ефективност – да се спре енергията, която „изтича“ през нашите прозорци, стени и покриви“, коментира депутатът Каролин Флинт. Тя е министър на енергетиката „в сянка“ в правителството, сформирано от опозицията в страната.

Данните от проучването обаче бяха отхвърлени от говорител на енергийното министерство в правителството на Дейвид Камерън. „През декември правителството анонсира допълнителни 540 млн. паунда, които ще направят британските домове по-енергийно ефективни, както и промени в екологичните схеми, които защитават застрашените домакинства“, заявяват от министерството.

Целта на промените е да гарантира, че мерките са по-ефективни, ще стимулират инициативи, които ще накарат хората да правят постоянни, а не временни промени в своите домове.

Тези 540 млн. паунда, както и предложението за удължаване на програмата за енергийна ефективност с още две години реално „работи за създаване на работни места в индустрията, смятат още от министерството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още