IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се понижиха до едномесечен минимум

Пазарните играчи са е съсредоточили върху референдума в Крим тази неделя и реакцията на европейските правителства, според експерт

19:21 | 12.03.14 г.
Европейските акции се понижиха до едномесечен минимум

Европейските акции се понижиха до най-ниското им ниво от месец заради продажбите на дялове в няколко компании, както и напрежението в Украйна, предаде Bloomberg.

Регионалният Stoxx Europe 600 отчете спад от 1,1% о 327 пункта. Индексът е с 3,5 на сто под 5-годишния максимум, достигнат на 25 февруари заради военната намеса на Русия в Крим.

Автономният украински регион гласува на референдум тази неделя дали да се присъедини към Руската федерация, или да остане част от Украйна, припомня информационната агенция.

В Германия DAX изтри 1,28% до 9 189 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,97% до 6 621 пункта, а във Франция САС 40 отписа 1,01% до 4 306 пункта.

“Пазарните играчи отбягват риска, тъй като очакванията са, че и тази седмица няма да има решение на проблемите в Украйна и Крим”, коментира Кристиан Щокер, старши стратег в UniCredit Bank AG в Мюнхен.

“Всички са се съсредоточили върху референдума в неделя и как европейските правителства ще реагират на резултатите. Това, от което имаме нужда за ново рали, е позитивен импулс от приходите”, допълва той.

Г-7 днес заяви, че няма да признае резултатите от референдума в Крим. САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония допълват, че ще предприемат допълнителни действия, ако Русия анексира Крим в последствие.

Според Киев Русия е разположила над 19 хил. военни на полуострова.

Междувременно от руското външно министерство коментираха, че американската помощ за Украйна нарушава законодателството на САЩ, тъй като отстраняването на президента Виктор Янукович се смята за преврат.

Същевременно европейската статистическа служба съобщи, че индустриалното производство в еврозоната се е понижило с 0,2% през януари, докато анализатори очакваха ръст от 0,5%.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха акциите на Maersk, които изтриха над 3%, след като беше продаден дял от 1,4% от компанията на бившия председател на борда на директорите, който почина през 2012 г. Постъпленията от продажбата ще отидат за данъчни плащания.

Valeo изтри над 2 на сто от пазарната си оценка, след като Bpifrance Financement SA продаде 1,98 млн акции от втория по големина във Франция производител на авточасти на институционални инвеститори. Компанията е получила 200 млн. евро за акциите.

Акциите на G4S и на Gerresheimer AG поевтиняха с по над 5 на сто, докато на Adecco поскъпнаха с над 4 на сто заради по-добрите от очакваното финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още