IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесена сесия за европейските борси

Dax продължава да расте благодарение на добрите икономически данни

19:31 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесена сесия за европейските борси

Борбата за власт за Кримския полуостров държа и днес инвеститорите на фондовите пазари в шах. „Инвеститорите се подготвят преди всичко за възможни санкции на ЕС срещу Русия", казва инвестиционният анализатор на LBBW Антйе Лашевски, цитирана от DPA. В края на краищата Русия е най-важният доставчик на енергия за Германия, която от друга страна е главния търговски партньор на Русия в ЕС.

Европейските акции затвориха разнопосочно във вторник, тъй като кризата в Украйна обузда ентусиазма за по-рискови активи. Същевременно обаче по-добрите от очакваното данни за търговията помогнаха на германския водещ индекс DAX да изпъкне.

През януари търговският излишък на Германия нарасна на месечна база в унисон с очакванията. Износът, както и вносът, се увеличиха, предава WBPOnline, цитирайки данните на немската статистическа служба Destatis.
За първия месец на 2014 г. търговския излишък на най-голямата икономика в Европа възлиза на 15 млрд. евро на сезонно неизгладена база спрямо ревизирания в посока надолу излишък в размер на 13,9 млрд. евро, отчетен през декември 2013 г.

Така DAX се повиши с 0,46% до 9307,79 пункта, паневропейският индекс FTSEurofirst 300 затвори на непроменено равнище от 1 320,58 пункта, в Лондон FTSE отчете минимален спад от 0,06% до 6685.52 пункта, а във Франция CAC 40 се сви с 0,48% до 4349,72 пункта.

Секторът на основните ресурси е един от най-открояващите се печеливши във вторник, след тежките разпродажби в понеделник. Rio Tinto и Lonmin се търгуваха по-високо, след като китайските акции нахлуха в положителна територия по-рано през деня. Lonmin също така беше подсилен с благоприятната оценка от Goldman Sachs, затваряйки с ръст от 0,9%.

Междувременно най-голямата по активи банка в Италия UniCredit отчете загуба в размер на 14 млрд. евро за 2013 г. след огромни отписвания на придобивания и лоши кредити, след като се опитва да почисти баланса си в навечерието на прегледа на състоянието от страна на европейските регулатори. Въпреки това обаче цената на акциите скача с 6,2%, след като банката увери, че няма нужда от повишаване на капитала си.

От Италия във вторник имаше и положителни новини, след като за четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,1 на сто спрямо третото, в съответствие с очакванията на запитаните от Ройтерс анализатори. Данните бяха пуликувани, след като  вчера друга статистика доказа, че италианското промишлено производство, на база сезонно изгладени данни, е нараснало с 1 на сто през януари, надминавайки прогнозите за ръст от 0,4 на сто.

 Междувременно търговският излишък на страната се увеличи до 3,618 млрд. евро през декември в сравнение с ревизираните 3,088 млрд. евро месец по-рано.

Равнището на безработица през януари пък неочаквано се увеличи до 12,9%, надминавайки постигнатите 12,7% през декември.

Ръстът на португалската икономика също се оказа по-висок от очакванията, след като стана ясно, че БВП е нараснал с 0,6% за последното тримесечие. Италианският индекс FTSE MIB приключи сесията с ръст от 0,4 на сто, докато португалският PSI 20 се повиши с 0,9 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още