IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Германската зависимост от руския газ ограничава силата на ЕС

Полският премиер ще бъде домакин на среща с Ангела Меркел, на която ще обсъдят кризата в Украйна

16:53 | 10.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Туск: Германската зависимост от руския газ ограничава силата на ЕС

„Зависимостта на Германия от руския газ може ефективно да ограничи суверенитета на ЕС“, заяви полският премиер Доналд Туск броени дни преди официалната визита на германския канцлер Ангела Меркел във Варшава.

„Изходът от кризата в Украйна е въпрос на бъдещата сигурност на ЕС“, заяви полския премиер Туск. Той беше на посещение във военна база в северната част на Полша по повод 15-тата годишнина от влизането на страната в НАТО, пише германското издание The Local.

Премиерът допълни, че основният фокус на разговорите му с Меркел ще бъде „как Германия може да ревизира някои икономически решения, за да избегне парализата на Европа в момент, когато се налага бързо действие и взимане на ясни позиции“.

Близо една четвърт от природния газ, внасян от Русия в ЕС, отиват към Германия. Страната е и най-големият пазар за руския петрол. Германия има и тесни икономически връзки с Москва. Именно това е „заглушило“ гласа на Берлин по повод кризата в Украйна, допълва още германското издание.

В неделя Ангела Меркел разговаря с руския президент Владимир Путин и го уведоми, че намира референдумът за присъединяването на Крим към Русия за незаконен. Двамата лидери са разговаряли по телефона и са обсъдили предстоящото допитване, насрочено за 16 март, обясни говорител на Меркел.

Германският канцлер е обсъдила ситуацията в Украйна и по време на телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин, обясняват още от пресцентъра на Меркел. Позицията на китайския лидер е да бъде намерено политическо решение чрез диалог. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Хаааахахаха...! Пораснаше пилци, ***^баше квачку! Не е истина! Този ЕС окончателно изтрещя!Полша върти пръст на Германия и лее акъл по въпроси за европейската сигурност! Поляците верно много си поверваха, откакто благодарение на формираните не без внушителното участие на Германия еврофондове, Полша позаглади косъма! Преди 10-тина години май повече гледаха как да се интегрират към английската ВиК инфраструктура! хаха!Сега разбирам защо толкова пъти са я разпарчетосвали! Ми те май са таралеж в гащите за всички съседи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още