IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите европейски индекси приключиха сесията на позитивна територия

Пазарите се разочароваха заради решението на ЕЦБ да не променя основната лихва, но оцениха положителните икономически новини

19:33 | 06.03.14 г.
Водещите европейски индекси приключиха сесията на позитивна територия

С минимални изменения на индексите приключи сесията на водещите европейски пазари след изявлението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, предава Bloomberg.

В Германия DAX отбеляза минимален ръст от 0,01% до 9 543 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,19% до 6 788 пункта, а във Франция САС 40 се разшири с 0,59% до 4 417 пункта.

Днес ЕЦБ запази основната лихва на рекордно ниско ниво от 0,25%, въпреки ниската инфлация в еврозоната. Същевременно банката повиши до 1,2% прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната през 2014 г. от 1,1%.

Централните банкери обаче понижиха очакванията си за инфлацията през текущата година до 1 на сто от 1,1 на сто. След това еврото поскъпна до 1,3841 долара от 1,3731 долара късно в сряда.

“Те казват, че растежът се ускорява, а също и инфлацията, но пространството, което им остава, за да понижават лихвите, намалява”, коментира пред Bloomberg Лекс Ван Дам, фонд мениджър в Hampstead Capital LLP.

“Имаше известна надежда за понижаване на лихвите, а сега не изглежда, че това предстои да се случи, така че това е разочароващо за пазарите. Драги няма да разхлаби допълнително паричната политика толкова лесно”, допълва той.

Същевременно дойдоха и положителни новини от САЩ. Подадените през миналата седмица заявления за помощи при безработица са се понижили с 26 хил. до 323 хил. – най-ниско ниво от края на ноември миналата година. Заради лошото време обаче фабричните поръчки също са намалели – с 0,7% през януари спрямо декември. Темповете на спад обаче са се забавили – през последния месец на годината понижението е било 2 на сто.

Акциите на Aggreko поскъпнаха с 6,5%, след като най-големият доставчик на мобилни генератори на електричество в света обяви, че ще отпусне допълнителни 200 млн. паунда за дивиденти. Печалбата преди данъци на компанията възлиза на 338 млн. паунда, което е малко над очакванията на анализаторите (333 млн. паунда).

Пазарната оценка на Bouygues се повиши с 6,5%, след като строителната и телекомуникационна група предложи 10,5 млрд. евро (144 млрд. долара) за SFR. Ако сделката се осъществи, ще се роди оператор, който ще е сред основните конкуренти на Orange SA.

Altice SA подаде отделна оферта за SFR, с която оценява компанията на около 20 млрд.  долара. Акциите на Altice поевтиняха с 4,2%, докато тези на Orange поскъпнаха с 11%, а на Vivendi – с 1%.

Logitech International повиши пазарната си оценка с близо 4 на сто, след като обяви, че възнамерява да изкупи обратно акции за 250 млн. долара. Компанията очаква продажбите и през 2014 г. да се увеличат до 2,1 млрд. долара.

Deutsche Telekom обаче изтри над 3 на сто от пазарната си оценка, след като стана ясно, че продажбата на подразделението на T-Mobile US Inc. е малко вероятна в близко бъдеще заради регулаторни пречки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още