IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изказването на Путин успокои европейските борси

Инвеститорите се надяват на мирно решение на конфликта в Крим

19:33 | 04.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Изказването на Путин успокои европейските борси

Европейските борси приключиха сесиите си на много по-високи равнища във вторник, след като руският президент Владимир Путин заяви, че използването на сила в Украйна ще бъде само „последна инстанция“, помагайки за успокояването на скорошната геополитическа криза, предава CNBC.

Панeвропейския индекс FTSEurofirst 300 затвори с малко под 2 на сто по-висока стойност, изстрелвайки се от спада си в понеделник, при който германският DAX загуби около 3 на сто.

В Лондон FTSE 100 скочи с 1,72% до 6823,77 пункта, във Франкфурт DAX добави цели 2,46% до 9589,15 пункта, а в Париж CAC 40 добави 2,45 на сто към стойността си до 4395,90 пункта.

Путин даде приглушен отговор на въпроса за евентуален потенциален конфликт в Украйна по време на пресконференция в Москва във вторник сутринта. Той каза, че "все още не е необходимо" да упражнява своята власт и че не възнамерява да анексира Крим. 

Пресконференцията на Путин бе в отговор на съобщения, че руският президент е наредил на войските, които взеха участие във военни учения през тази седмица, да се върнат в казармите си.

Късно във вторник украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че неговото правителство и руската администрация са започнали преговори на високо равнище за кризата.

Основният борсов бенчмарк MICEX поведе глобалния ръст на борсите, затваряйки с ръст от 5,26 на сто до над 3000 пункта , след като в понеделник загуби почти 60 млрд. долара от пазарната си капитализация. В първия ден на седмицата MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни. В Моска сред най-търсените бяха акциите на Gazprom, които изтриха част от вчерашния си срив, след като днес поскъпнаха с девет на сто.

Междувременно данните от Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневното състояние, с което разполагат най-богатите хора в света, показа, че най-богатите руснаци са се разделелили с 13 млрд. долара от стойността на активите си в рамките на понеделник. Като цяло, напрежението между Украйна и Русия е довело до спад на капитализацията на активите на най-големите богаташи в размер на 44,4 млрд. долара, пише Bloomberg.

И рублата се радва на възстановяване, след като в понеделник Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

В Европа акциите със силна връзка към Русия, като Carlsberg, Societe Generale и австрийската Raiffeisen Bank, се търгуваха високо, след като спекулациите за икономически санкции срещу Русия бяха обуздани. Украинските акции също отчетоха ръстове, а индексът UAX в Киев скочи с 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още